Annons

Frankenstein i BagdadHisnande om monster som får liv i krigets Irak

Den irakiske författaren och dokumentärfilmaren Ahmed Saadawi (född 1973) är bosatt i Bagdad. Den 6 februari gästar han Kulturhuset Stadsteaterns litteraturscen.
Den irakiske författaren och dokumentärfilmaren Ahmed Saadawi (född 1973) är bosatt i Bagdad. Den 6 februari gästar han Kulturhuset Stadsteaterns litteraturscen. Foto: James Veysey/TT

Ett hämndlystet monster skapas av likdelar som skrotsamlaren Hadi finner på Bagdads gator. Det är utgångspunkten för en roman som blandar saga med gotik och skräck, i en hisnande berättelse om krigets vardag.

Under strecket
Publicerad

Med ”Frankenstein i Bagdad” blev Ahmed Saadawi den första irakiern att vinna prestigefyllda International Prize for Arabic Fiction. Nu är den också på väg att bli film.

Bild 1 av 1

Ibland behövs litteratur för att få syn på verkligheten. Inte minst när den senare dramatiserats och förenklats i det oändliga av de blinkande skärmarnas slimmade narrativ. Det är därför både befriande och nödvändigt med sällsamma skapelser som ”Frankenstein i Bagdad– en roman som med den vildsinta fantastiken och satiren som nycklar öppnar en dörr till labyrinten av liv och berättelser bortom mediernas rubriker. 

Ahmed Saadawis roman publicerades 2013 och blev snabbt hyllad i den arabiskspråkiga världen, ett mottagande som repriserades när den 2018 översattes till engelska, passande nog samma år som Mary Shelleys klassiker firade tvåhundraårsjubileum. Den monsterhistoria som Saadawi berättar är förlagd till det tidiga 2000-talet, då USA och Storbritannien inledde det andra Gulfkriget, som slagit sönder mycket av Iraks infrastruktur och kulturella minnesplatser och i förlängningen skördat miljoner människors liv.

Annons
Annons
Annons