Recension

MelancholiaHisnande och subtilt

Vi vet inte alltid vad som händer i Lars von Triers Melancholia men vi följer det liksom förhäxade fram till slutet. Framförallt är Melancholia kvinnornas film. Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg och Charlotte Rampling är storslagna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Regissören Douglas Sirk, upphovsman till ett antal känslostarka femtiotalsmelodramer, lär en gång ha sagt att man inte gör film om någonting utan med någonting. Ska man komma underfund med Sirks landsman Lars von Triers senaste film Melancholia gör man rätt i att inte för snabbt försöka säga vad den handlar om. Som starkt genomförd hybrid mellan social satir å ena sidan och filmpoesi med den stora, symboliska gestiken å den andra är Melancholia i stort sett omöjlig att beskriva som en film om någonting. Men beståndsdelarna är rika, det är som om von Trier velat få med allt det han tidigare sysslat med, inte minst dramatiken från den förra filmen Antichrist där en kärleksrelation förvandlas till dödligt våld. I den nya filmen är det kanske till och med så att avgrunden mellan människor får världsundergången som följd.

Filmen består av två delar, var och en drygt timslång och med olika känsloton. Justine och Claire kallar von Trier dem, efter handlingens två mycket olika systrar, spelade av Kirsten Dunst och Charlotte Gainsbourg. Här finns ett överklassbröllop som förvandlas till mardröm, skildrad med närgången realism och dogmakamera à la Thomas Vinterbergs Festen men också med surrealistisk klaustrofobi à la Bunuels Mordängeln. Här finns ett nygift par, spelat av Kirsten Dunst och Alexander Skarsgård, som till en början verka älska varandra upp över öronen men som under bröllopskvällen blir varandras totala främlingar. Här finns en dysfunktionell familj, framför allt en självisk föräldrageneration med John Hurts clownaktige pappa och Charlotte Ramplings bittra mamma (i sin knapphet filmens mest storslagna roll). Och här – huvudspåret i filmen? – finns den tidigare okända planeten Melancholia som bestämt sig för att lämna sitt gömställe bakom solen och styra mot jorden. Ska den passera oss eller träffa vår planet?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons