Annons

Min borttappade kroppHisnande Netflixfilm som kräver tålamod

”Filmens bilder är bedrägligt enkla men sinnrikt komponerade.”
”Filmens bilder är bedrägligt enkla men sinnrikt komponerade.” Foto: Netflix

En bortsprungen människohand försöker hitta sin ägare i ett animerat drama som utmärks av sin ovanliga blandning: äventyr och romantik, body horror och melankolisk betraktelse.

Under strecket
Publicerad

Hand söker kropp.

Foto: NetflixBild 1 av 1

Netflix har knappast byggt sin framgång på ett rikt och varierande filmutbud. Men under 2019 har man gjort betydande punktinsatser för att bättra på även denna katalog som ansvarig för produktionen till både ”The Irishman” och ”Marriage story”. Streamingtjänsten var också tidig med prestigeinköp av några av årets mest originella debuter: ”Atlantics” och den franska, animerade ”Min borttappade kropp” som nu fått tv-premiär. Genomgående är det filmer som rör sig långt från gängse krav på strömlinjeformad dramaturgi, filmer som kräver åskådarens fulla uppmärksamhet, ibland tålamod.

Inte minst gäller det för Jérémy Clapins ”Min borttappade kropp”: till stora delar visuell och länge fri från dialog, en film som hoppar fritt i tid och rum, växlar mellan svartvitt och färg och tar god tid på sig för att hitta sin rytm. Efter hand utmärks filmen ännu mer av sin ovanliga blandning: äventyr och romantik i staden, body horror och melankolisk betraktelse upptagen både med den vackra tid som flytt och den hårda värld som är filmens nu.

Annons
Annons
Annons