Hirdwall står på de svagas sida

Han började som elektriker, blev skådespelare av en tillfällighet. Enligt Ingvar Hirdwall har de två yrkena påfallande likheter. Det handlar om att ladda batterierna. Nu varvar han upp inför premiären på ”Din stund på jorden” på Stockholms Stadsteater: – Jag har en jävla respekt för Moberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ingvar Hirdwall är en man i kofta.
Möjligtvis kan koftan berätta att han är arbetargrabben från Norra Ängby som aldrig i helvete skulle komma på tanken att klä sig i kavaj en vanlig arbetsdag. Eller också är klädseln rent tillfällig. Nyss satt han på en kista inne på Stadsteaterns stora scen, med ryggen vänd mot salongen, och repeterade Vilhelm Mobergs ”Din stund på jorden”: ”Det var i förväg beslutat vad det skulle bli av mitt liv. De som hade fött mig ville bestämma hur jag skulle leva det.”

En sänkning av ena axeln, mer behövs inte. Ingvar Hirdwall är skådespelaren som kan spela med sin rygg, klädd i kofta.
Nu möts vi i lobbyn till Sergel Plaza, vägg i vägg med Stadsteatern. Det är där han brukar göra sina enstaka intervjuer. Ut vill han absolut inte gå. Med tanken på vinden, kylan, risken för att bli förkyld. Redan nu har han börjat sprätta fram som Kalle Anka bland de nedfallna löven, utåt med fötterna, för att inte falla. Dagens kofta är svart, med en dragkedja över magen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons