Picknick vid vägens slutHirdwall skriver lysande om tönten och undergången

Dramatikern och regissören Jacob Hirdwall (född 1967) har skrivit ett femtontal pjäser, men ”Picknick vid vägens slut” är hans romandebut.  Den bygger i sin tur på hans pjäs ”Människor som försvinner” som spelades på Kulturhuset Stadsteatern 2018,  skriven med en blinkning till brödraparet Strugatskij.
Dramatikern och regissören Jacob Hirdwall (född 1967) har skrivit ett femtontal pjäser, men ”Picknick vid vägens slut” är hans romandebut. Den bygger i sin tur på hans pjäs ”Människor som försvinner” som spelades på Kulturhuset Stadsteatern 2018, skriven med en blinkning till brödraparet Strugatskij. Foto: Karolina Henke

Med sin romandebut har dramatikern och regissören Jacob Hirdwall lyckats skriva riktigt komiskt om undergång. En intelligent dystopi, tycker Ida Therén om denna science fiction-berättelse där såväl kulturprofiler som mördarskalbaggar smyger runt i kulisserna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag blir alltid så glad när jag läser en svensk samtidsroman som innehåller existentiella ämnen och humor, något som i princip är fridlyst i svensk kultur. Jacob Hirdwalls debutroman levererar både och – dessutom är den snyggt paketerad.

Här blir det tydligt att författaren har en bakgrund som dramatiker och regissör inom teatern. Hur han aldrig slösar på orden, samt i hur där finns element av ett antikt drama. De olika figurerna har extrema och symbolladdade egenskaper och romanen berättas genom olika röster – en av dem är en kör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons