Annons

Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i BerlinHirdman vill göra andra världskriget till nutid

Yvonne Hirdman (född 1943) är professor i samtidshistoria. Hon erhöll Augustpriset 2010 för sin sin bok ”Den röda grevinnan”. 2015 kom självbiografin ”Medan jag var ung”.
Yvonne Hirdman (född 1943) är professor i samtidshistoria. Hon erhöll Augustpriset 2010 för sin sin bok ”Den röda grevinnan”. 2015 kom självbiografin ”Medan jag var ung”. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Våren 1945: med hjälp av epokens dagstidningar, radiosändningar och böcker försöker Yvonne Hirdman göra realtid av historisk tid. Heder åt försöket – synd att det misslyckas, skriver Kaj Schueler.

Under strecket
Publicerad
Foto: Norstedts Bild 1 av 1

Yvonne Hirdman var drygt två år då andra världskriget tog slut. Hennes mor, ”röda grevinnan”, var 45. Drygt sjuttio år senare plockar Hirdman upp några rader av versmästaren Alf Henriksson – ”Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin” – för att ange tonen till det drama som utspelade sig i april och maj 1945: den slutgiltiga förnedringen av Nazityskland, Hitlers och Goebbels fega självmord samtidigt som de uppmanat tyska folket att inte kapitulera, dragkampen om Europa mellan segrarmakterna från öst och väst. Men framför allt människornas lättnad inför slutet på ett obeskrivligt lidande och en förhoppning om frihet.

Yvonne Hirdman försöker med hjälp av sekundärlitteratur, dagstidningar, radio och böcker, återkalla tidskänslan i de braskande nyheter som levererades varje dag. Hon vill göra realtid av historisk tid, väl medveten om riskerna. Hon skriver ”…där jag försöker fånga tiden – som vanligt dömt att misslyckas – men åtminstone komma den nära, så nära att då:et känns som ett nu, ett darrande nu.”

Annons
Annons
Annons