Annons

Hindrar politiska partier rättvisa för individen?

Mattias Redbo och Maria Ericson.
Mattias Redbo och Maria Ericson. Foto: Jac Carlsson

Är demokrati verkligen ett meningsfullt projekt? Den djärva frågan ställer sig teaterkonstellationen Projekt Simone Weil som läst den franska filosofen med samma namn och nu vill diskutera relationen mellan individ och kollektiv via hela åtta olika författarröster.

Publicerad

Den franska skribenten och filosofen Simone Weil dog bara 34 år gammal, mitt under andra världskriget. Hon kom så småningom till London efter att, som judinna, ha flytt från Paris. Tuberkulos och självsvält kom att leda till hennes död. Hon var under sina sista år upptagen av att förhålla sig till totalitära anspråk, men också utövandet av politisk makt. Är det vi kallar demokrati det mest sanna och meningsfulla sättet att styra stater? Hindrar politiska partier och grupplojalitet att individen själv kan tänka sig fram till rättvisa?

Skådespelaren Maria Ericson, förut konstnärligt ansvarig på Teater Halland, och dramaturgen Stellan Larsson har påbörjat ett projekt där man vill undersöka Weils tankar och ställa dem mot dagsläget. Ett intressant grepp. Weil var en tydlig individualist som menar att alla kollektiva rörelser och idéer leder till en jakt på konsensus men också att man uppfinner alltför lätta lösningar. Hon ansåg också att politikerkåren ständigt är redo att bli korrupt gentemot sina egna sanningar, ivriga att alltid slåss för sina privilegier.

Annons
Annons
Annons