Hinder för Airbnb i Sverige

Systemet med bostadsrättslägenheter och hyresrätter i Sverige gör att svenskar inte har tillgång till flera lägenheter att hyra ut, som i exempelvis Oslo, där man mest har ägarlägenheter. Arkivbild.
Systemet med bostadsrättslägenheter och hyresrätter i Sverige gör att svenskar inte har tillgång till flera lägenheter att hyra ut, som i exempelvis Oslo, där man mest har ägarlägenheter. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Det blir ingen okontrollerad expansion av professionell uthyrning via Airbnb i Sverige, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Våra svenska regler för bostäder innebär ett hinder för den explosion av proffsuthyrare som finns i Europa.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

På andra håll i Europa växer Airbnb explosionsartat, och på flera håll, som i Barcelona, Berlin och i Paris upplever invånare och politiker att hyresmarknaden förstörs genom hotellifiering av bostadsbestånden, och att hyrorna och bostadspriserna drivs upp.

Men så blir det antagligen inte här, enligt Martin Hofverberg, ekonomichef på Hyresgästföreningen. Han har undersökt hur Airbnb påverkat hyresmarknaden, och också jämfört med situationen i flera europeiska turiststäder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons