Recension

Skräck och avsky i Las VegasHimmel och pannkaka!

GROVT SPRÅK. Hunter S Thompsons gravskrift över 60-talets flower power har först nu kommit på svenska. Tyvärr håller inte Einar Heckschers översättning av alla svordomar – råskinn säger inte ”himmel och pannkaka”, menar Fredrik Sjöberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det här är inte en bok för känsliga läsare. Redan den trosvissa beteckningen ”amerikansk kultklassiker” säger allt man behöver veta. Sådana behandlar nämligen med få undantag droger, vanligen förbjudna, samt brukar även i övrigt hylla stupida orgier av alla slag, och det på ett språk som är så grovt att boksidorna liksom krullar sig av alla svordomar.

Hunter S Thompson var journalist av den legendariska sorten. Hans vidlyftiga och egensinnigt subjektiva texter i Rolling Stone, Esquire Magazine och liknande publikationer angav tonen inom vad som kom att kallas
new journalism, en stilriktning som likaså praktiserades av Tom Wolfe, Truman Capote, Norman Mailer och dylika figurer som till skillnad från vanliga journalister, vilkas flockmentalitet kan påminna om gnuernas, alla var utpräglade individualister.

Annons
Annons
Annons