Annons

Himlen ger svar om konjunkturen

Är krisen verkligen över nu? I hela världen letar konjunkturspanare efter tecken på om börsfesten kommer att hålla i sig. Ljudet av en visslande jetmotor kan ge säkert besked.

Publicerad

Investors vd Börje Ekholm räknar igenbommade butiker på Madison Avenue i New York. Förre statsministern Göran Persson brukade hålla kolla på hur snabbt Domus-parkeringen i Katrineholm fylldes upp. Ekonomiintresserade gillar att excellera i udda sätt att ta tempen på konjunkturen. Jag lanserar gärna min egen metod, att räkna antalet privatjet på väg mot Bromma flygplats.

I efterhand ter sig privatflygsmarknaden som en av de mest klockrena indikatorerna på att något var galet 2007. Plötsligt skulle alla med bra bankkontakter flyga i eget plan. Ryska oligarker, emirer och storbolagschefer kunde langa upp tiotals miljoner kronor extra bara för att få snabbare leverans av senaste modellerna. Över finansbubblans Reykjavik blev himlen svart av lånefinansierade privatjets. Jag minns trafiken mot Bromma som särskilt intensiv hösten 2007 under den vilda budstriden om OMX.

Annons
Annons
Annons