Annons
X
Annons
X

Konsthall planeras för pionjären Hilma af Klint

Nu kan Järna få en konsthall för Hilma af Klints målningar. Södertälje kommunfullmäktige har gett grönt ljus till planerna. Norska arkitektkontoret Snøhetta har ritat en byggnad med organiska former, för ett av 1900-talets mest särpräglade konstnärskap.

Foto: Södertälje kommun

Hilma af Klint var en abstrakt pionjär. De senaste årtiondena har det internationella intresset för henne varit stort. När Moderna museet 2013 gjorde en Hilma af Klint-utställning, med stora målningar fyllda av symboler, böljande linjer och geometriska grundformer, stod utländska museer i kö för att få visa utställningen.

Hilma af Klint efterlämnade en unik samling med drygt 1000 esoteriska målningar, som förblivit intakt. Men samlingen ligger magasinerad. Inom stiftelsen som förvaltar konstnärskapet har det funnits olika uppfattningar om hur konstskatten ska tas om hand.

Samtidigt som stridigheterna fortsätter finns det långt gångna planer på en konsthall där Hilma af Klints konst kan visas. Södertälje kommun har klubbat detaljplanen för bygget. Här ska det finnas plats för Hilma af Klints stora målningar men också för utställningar med samtidskonst.

Annons
X

Norska arkitektkontoret Snøhetta, som bland annat ritat nya operan i Oslo, har ritat en konsthallsbyggnad med organiska former som ska placeras nära Kulturhuset i antroposofernas Järna. Byggnaden består av två delar: en konstgjord kulle, täckt med gräs, och en hög, skulptural volym.

Bakom projektet står Stiftelsen Kristallen där Anders Kumlander, välkänd profil inom den antroposofiska rörelsen, är ordförande. Hilma af Klint, som föddes 1862, blev medlem i Antroposofiska sällskapet 1920 och hennes konst låg tidigare magasinerad i Järna.

Annons
Foto: Södertälje kommun Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X