Annons

Peter Cornell:Hilma af Klint – visionär abstraktion eller kosmisk kitsch?

Hilma af Klint-utställningen på Guggenheim i New York 2018 var den mest välbesökta i museets historia. På tisdag öppnar ”Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium” på Moderna museet i Malmö.
Hilma af Klint-utställningen på Guggenheim i New York 2018 var den mest välbesökta i museets historia. På tisdag öppnar ”Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium” på Moderna museet i Malmö. Foto: Johannes Schmitt-Tegge/TT

Alltsedan Hilma af Klint återupptäcktes har frågan om hennes status bredvid etablerade storheter inom den tidiga abstrakta konsten debatterats. Medan vissa har framhållit henne som den främsta pionjären har andra avfärdat hennes målningar som esoteriska ”diagram”.

Under strecket
Publicerad

Hilma af Klint (1862–1944).

Foto: TT

Det kan ta åtskilliga år att placera en sensationell upptäckt i ett redan befintligt system, både inom naturvetenskap och konst. Receptionen brukar pendla mellan jubel, skepsis och försvar för den rådande ordningen. Men den ordning som först förefaller orubblig kan då och då perforeras av upptäckter, återupptäckter eller glömska.

Och vilken plats tillkommer då Hilma af Klint (1862–1944) i den moderna konsten? Hon var ett i konstvärlden helt okänt namn då hennes abstrakta målningar visades på ”The spiritual in art: Abstract painting 1890–1985” på Los Angeles County Museum 1986 och där hon blev utställningens stora scoop. I den omfattande katalogen introducerades hon i artiklar av konstvetarna Åke Fant och Sixten Ringbom; Ringbom hade redan 1970 i sin avhandling ”The sounding cosmos” spårat och kartlagt esoteriska och ockulta inspirationskällor till Kandinskys abstrakta måleri i början av 1900-talet. Hans bok vände upp och ned på vad som närmast var en dogm om det abstrakta måleriet; att det i upplysningens kritiska anda renat sig från allt som inte tillhörde måleriets specifika urgrund – det vill säga färg på en platt yta – och alltså befriat sig från allt litterärt, teatralt och tredimensionellt. 

Annons
Annons
Annons