X
Annons
X

Hillary Clintons ”seger” är långt ifrån säker

En smula förvånande var det när Dagens Nyheter på ledarsidan i söndags som rubrik under fotot på Hillary Clinton skrev "Nästa president". Enligt tidningen "tyder det mesta" på att Clinton vinner det kommande amerikanska presidentvalet. Vidare blir det, menar man, i så fall "en seger som märks". Tyvärr är konkurrenten inte ensam om att förespegla nyhetskonsumenterna att valutgången är given. Hillary Clinton behandlas som vinnare av många redaktioner.

Ett helt år i förväg är det naturligtvis omöjligt att veta hur valet ska utfalla. Huvuddelen av de amerikanska väljarna har ännu inte börjat intressera sig för kampanjerna, och en stor del bestämmer sig över huvud taget inte förrän i sista veckan.

Att avfärda den amerikanska högerflygeln på grund av missnöjet med den sittande presidenten är inte heller särskilt smart. Förre borgmästaren i New York Rudy Giuliani går starkt i opinionen, och en gammal räv som John McCain kan bygga mycket opinion under ett år, även om hans siffror ser svaga ut i dag. Vidare har Hillary Clintons demokratiska parti ett strukturellt underläge, eftersom det är republikanerna och den konservativa rörelsen som fortfarande dominerar. Andelen väljare som redan i utgångsläget definierar sig som konservativa är helt enkelt större än andelen som tycker sig tillhöra den andra sidan.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X