X
Annons
X

Hijabupprop uppmärksammat utomlands

Gårdagens hijabupprop har fått stor uppmärksamhet utomlands. Arabiska al-Jazira, brittiska BBC News och israeliska Jerusalem Post hör till dem som rapporterat om hur många svenska kvinnor för en dag tog på huvudsjal för att visa solidaritet med kvinnor som trakasseras för sin tro och för sitt utseende.

Det var i fredags kväll som en höggravid kvinna i hijab attackerades och slogs medvetslös. Enligt henne var det en okänd man som började dra i hennes slöja och kläder och samtidigt skrek att ”såna som du ska inte vara här”. Han ska ha dunkat hennes huvud mot en bil så hårt att hon förlorade medvetandet.

Det blev upptakten till ett slöjuppror, som snabbt spreds bland annat på det sociala forumet Twitter under hashtaggen #hijabupproret. I går var det därför många som valde att sätta på sig en slöja som en solidarisk handling mot trakasserier och våld mot muslimska kvinnor.

Gina Dirawi och Veronica Palm.

Foto: PRIVAT Bild 1 av 3

Gina Dirawi deltar i #hijabuppropet.

Foto: GINA DIRAWI Bild 2 av 3

”Ingen ska diskrimineras, trakasseras eller misstänkliggöras beroende på hur man väljer att klä sig.” skriver Veronica Palm på Twitter.

Foto: VERONICA PALM Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X