Heyerdahls teorier om Oden fängslar och förbryllar

Under strecket
Publicerad
Annons

I sin internationella version premiärvisades filmen, producerad av svenska Sebrafilm, i London. I april nästa år blir det svenska tv-tittares tur att ta del av den norske upptäcktsfararens sista utmaning.
Det var när Thor Heyerdahl sent i livet slog sig ned på Teneriffa och började läsa Snorre Sturlassons isländska sagor, som tanken på ett nytt forskningsprojekt slog rot.
Vetenskapare har alltid underkänt Snorres påstående att Oden faktiskt existerade, som en hövding långt borta i ryska Kaukasus. Därifrån skulle han ha drivits bort av romarna för att så småningom hamna i Norden och med tiden få gudastatus.

Men Heyerdahl blev alltmer övertygad om att Snorre faktiskt hade rätt. Han följde spåren till sydryska staden Azov i Kaukasus - på sin tid ett mäktigt romarfäste - där en första utgrävning förra året organiserades i samarbete med ryska arkeologer.
Sina tankegångar redovisade Heyerdahl först i boken Jakten på Oden, skriven som en dialog mellan honom själv och gode vännen och konstnären Per
Lillieström på Teneriffa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons