Annons

Hexagon petar Fingerprint ur OMXS30

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Biometribolaget ersätts därmed av ett mätteknikbolag i indexet som omfattar de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. I veckan petade också Twitter ut Monsanto ur det breda amerikanska indexet S&P500. Twitters inkludering kan dock ses som säljsignal varnar analytiker.

Under strecket
Publicerad

Stockholmsbörsen möblerar om i indexet två gånger per år och denna gång träder förändringen i kraft den 2 juli.

SvD Börsplus analyserade biometribolaget senast i måndags bolaget gick ut nyheten att de ska säga upp 179 personer. Neddragningen liknade analystjänsten vid att såga av sig fler fingrar genom att göra sig av sig av med halva personalstyrkan.

Börsplus skrev då att nettokassan snart är på noll. Övergår Fingerprint till att ha en nettoskuld kan det vara problematiskt för ett bolag i ett så svårt läge.

Man beräknar även att årets aviserade neddragningar utgör två tredjedelar av personalstyrkan vid ingången av året, vilket bedöms i princip vara omöjligt för bolag med ambitioner att samtidigt göra långsiktiga satsningar. Börsplus ser även att kostnaden för neddragningarna på totalt 364 anställda om 105 miljoner kronor är orimligt lågt.

Avslutningsvis skriver Börsplus att valet för Fingerprint Cards lär stå mellan nyemission eller strukturaffär, och bibehåller sin säljrekommendation.

Fingerprint Cards har hittills fallit med 61 procent på börsen.

Annons
Annons

Vad gäller förändringen i det amerikanska indexet S&P500 så ersatte Twitter Monsanto före torsdagens börsöppning. När beskedet kom steg Twitter-aktien med 3,8 procent i efterhandeln.

Orsaken till förändringen är att Monsanto har blivit uppköpt av tyska Bayer. Aktien har även varit en komponent i S&P 100 och ersätts där av streamingjätten Netflix.

Beslutet att inkludera mikrobloggen Twitter till storbolagsindexet S&P 500 innebär att det kan vara läge att sälja aktien. Det skriver Marketwatchs kolumnist Mark Hulbert i en kommentar och pekar på att de aktier som adderas det klassiska indexet historiskt utvecklats sämre än marknaden i stort de närmaste åren.

De bortplockade aktierna har gett en snittavkastning om 21,7 procent mot 17,1 procent för de aktier som adderades, enligt en undersökning från Wharton School .

Why adding Twitter to the S&P 500 could be a ‘sell’ signal for the stockmarketwatch.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons