Hetsig strid om hormon för lugn

Det är två bittra före detta kompanjoner som tvistar i Sveriges hittills största utredning om forskningsfusk. I centrum för denna upprörda strid står paradoxalt nog oxytocin – hormonet för lugn och ro och välbefinnande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kerstin Uvnäs Moberg har profilerat sig som en av världens ledande experter på oxytocin. Det var hennes forskning på framför allt råttor som kunde visa oxytocinets viktiga roll när det gäller den tidiga bindningen mellan mamma och barn vid förlossningen. Det är det som gör att de nyfödda barnen nu alltid snabbt läggs på mammans mage för att stimulera produktionen av det goda oxytocinet.
– Aldrig kunde jag ana att det skulle bli så här. Men nu ser jag klart att det var det handlade om hela tiden, att ta över min forskning, säger hon.

Enligt Kerstin Uvnäs Moberg var företaget EntreTech 1998 ingenting annat än ett kamouflage för att stjäla hennes oxytocinforskning och dränera företaget på pengar. Ett av hennes bevis är en faktura från ex-professorn som ingår i utredningen. Hon anser att hon lurats på åtminstone en miljon kronor.
– Det enda EntreTech hade var min forskning och de patent som utgick från den, säger hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons