Hetlevrad filmpolis tar farväl

När "Beck"-filmen "Gunvald" har premiär den 1 januari blir det Mikael Persbrandts svanesång i rollen som Gunvald Larsson. Efter 30 filmer där han stångats mot såväl brottslingar som kollegor har tittarfavoriten nått vägs ände.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Det har gått nästan två decennier sedan Mikael Persbrandt tog över stafettpinnen från Rolf Lassgård och axlade manteln som Martin Becks kollega Gunvald Larsson. På film var rollfiguren hetlevrad, hårdkokt och kompromisslös redan i Lassgårds tolkning, men i Persbrandts händer blev Gunvald Larsson också yngre och farligare.

– Man ska komma ihåg att de filmer som gjordes innan är baserade på Sjöwall/Wahlöö-böckerna och är så att säga låsta av det universum som tillhörde 1960-talet, som de skildrade. Vi uppdaterade hela berättarsättet och gjorde en modern kriminalserie med högre tempo, hårdare och snabbare dialog. Det påverkade också Gunvaldfiguren. Han attraherade yngre människor på ett annat sätt, säger Rolf Börjlind, som tillsammans med sin hustru Cecilia Börjlind skrev manus till "Beck"-filmerna 1997–2010.

Annons
Annons
Annons