Annons

Hetaste namnen 2015

SvD tittar i spåkulan och listar några av de personer som väntas figurera på agendan under nästa år. Bland dem en ny statsministerkandidat, en simmarstjärna, en dominant president och en teaterchef. Bläddra dig igenom svepet för att läsa vilka som finns i SvD:s spåkula.

Under strecket
Foto: REUTERSBild 1 av 1
Foto: REUTERS

Vladimir Putin
Rysslands president Vladimir Putin dominerade nyhetsåret 2014 med sin nya aggressiva utrikespolitik. Krim erövrades och ryska trupper och vapen vällde in i östra Ukraina, samtidigt som Georgiens ”utbrytarrepubliker” Abchazien och Sydossetien knöts närmare Ryssland.
Inget tyder på att Putin kommer att vara mindre aktiv under 2015. Snarare kan en haltande ekonomi och växande missnöje på hemmaplan driva fram nya utrikespolitiska eskapader. Vissa säkerhetsanalytiker pekar ut Baltikum som liggande i farozonen, tillsammans med Moldavien, som söker närma sig EU och redan har ryskstödda ”utbrytarrepubliken” Transnistrien.
Frågan är också vad den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns besök i Moskva under året kan leda till, mer än nya dragningar av gasledningar. Räkna med att Putin kommer att överraska.

Annons
Annons
Annons