Annons
X
Annons
X

Hetast bland Nobels lågoddsare

ÄNTLIGEN? Spekulationerna kring vem som får Nobelpriset i litteratur slutar i dag klockan 13. SvD:s Elise Karlsson bedömer chanserna för de hetaste kandidaterna.

(uppdaterad)
Svensk, poet, 80 år - om Akademien väljer Tomas Tranströmer riskerar den att anklagas för att göra ett populistiskt val, skriver SvD:s Elise Karlsson. ”Fast just därför borde han ha goda chanser”.
Svensk, poet, 80 år - om Akademien väljer Tomas Tranströmer riskerar den att anklagas för att göra ett populistiskt val, skriver SvD:s Elise Karlsson. ”Fast just därför borde han ha goda chanser”. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Kan litteraturen göra oss till bättre människor? Eller åtminstone vara nyttig? Om inte, så borde den i alla fall kunna göra oss rika. Så tycks i alla fall de resonera som varje år satsar pengar på vem som ska bli årets Nobelpristagare i litteratur. Fast nog är det ett av de priser i världen som är minst ämnat för vadslagning.

Det enda man kan vara säker på när Peter Englund meddelar årets namn är att det kommer att vara oväntat. Till och med när en sedan länge omtalad kandidat som Vargas Llosa utropas så tycks valet så udda tajmat att det ändå får de närvarande i Börssalen att dra efter andan av förvåning.

Ja, vem vet. I går seglade Bob Dylan upp som en bubblare.

Annons
X

The answer is blowing in the wind …

Adonis

Adonis toppar vadslagningslistorna varje år, trots att Akademien mycket sällan väljer poeter. Eller kanske just därför – snart är det väl ändå dags? 2011 borde han väl dessutom vara en särskilt trolig vinnare tänker säkert många, efter den arabiska våren och kampen mot diktaturen i Syrien? Tvärtom, tänker den luttrade. Svenska Akademien undviker alla kandidater som riskerar att få dem att framstå som förankrade i samtiden.

Péter Nádas

Ska man se något mönster bland 2000-talets Nobelval – utöver att man belönat författare som Doris Lessing, som tålmodigt väntat på nomineringslistorna sedan 70-talet – så är det att Akademien har en klar förkärlek för litteratur som vittnar om den östeuropeiska upplevelsen. Här ser man skärningspunkten för 1900-talets konflikter, här har de totalitära regimerna lämnat sina tydliga märken – och frambringat de mest språk- och formmedvetna författarna. Därför borde ungerske Péter Nádas ligga bra till för ett pris, förr eller senare.

Assia Djebar

Assia Djebar har redan uppmärksammats av en annan akademi, den franska, som hon valdes in i 2005. Hon har ena foten i Algeriet och andra i den intellektuella elitens Frankrike. Ett pris till henne skulle kunna ses som en blinkning till sådana poststrukturalistiska akademiledamotsfavoriter som Jacques Derrida och Hélène Cixous, vars texter också präglats av en dubbel fransk-algerisk identiteten.

Haruki Murakami

Året var 1968 när Japan fick sitt första Nobelpris i litteratur. Då gick det till den lågmälda författaren Yasunari Kawabata. Haruki Murakamis författarskap är av en helt annan karaktär, möjligen har han tillgängligheten gemensam med sin föregångare. Det är också tillgängligheten som talar emot honom, för nog är det väl mycket av underhållande bladvändarförfattare över honom, en lite lagom intellektuell Stephen King för dem som lämnat puberteten.

Joyce Carol Oates

Det är underligt att amerikanerna fortfarande ligger så högt hos vadslagningsbyråerna. De är ju utdömda sedan länge som alltför ”publiktillvända”. Vilket möjligtvis kan vara en omskrivning för ”väl produktiva”, för vem orkar läsa igenom tegelsten efter tegelsten i samma stil och kring samma teman av författare som Oates och Philip Roth? Nej, hellre då en kanadensare. För den som tänker satsa kanadensiskt finns tre bra val: den språkligt medvetna Anne Carson, den litterära veteranen Margaret Atwood och novellens mästare Alice Munro.

Tomas Tranströmer

Allt talar egentligen emot Tomas Tranströmer. Han är poet. Han är svensk. Han har fyllt 80 år i år, något som utsätter Akademien för risken att anklagas för att göra ett populistiskt val. Fast just därför borde han ha goda chanser: vem vore ett mer oväntat val för Nobelpriset i litteratur 2011 än just Tomas Tranströmer?

Följ vadslagningen på Ladbrokes sports.ladbrokes.com
Annons
Annons
X

Svensk, poet, 80 år - om Akademien väljer Tomas Tranströmer riskerar den att anklagas för att göra ett populistiskt val, skriver SvD:s Elise Karlsson. ”Fast just därför borde han ha goda chanser”.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 7
Bild 2 av 7
Bild 3 av 7
Bild 4 av 7
Bild 5 av 7
Bild 6 av 7
Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X