Annons
X
Annons
X

Het svensk idé erövrar världen

Det är ljusår från sofistikerad högteknologi. Utmaningen var tvärtom att skapa den enklaste möjliga produkten. Resultatet har blivit en spis som också de fattigaste hushållen ska ha råd att skaffa och som kan ge stora miljövinster. Nu regnar designpriserna över den svenska innovationen Ezystove.

Målet är att spisen ska vara så enkel som möjligt.

Målet är att spisen ska vara så enkel som möjligt. Foto: CES/ERGONOMDESIGN

Hälften av jordens befolkning lagar mat över öppen eld, en tidsödande och bränsleslukande process. Jakten på ved bidrar till avskogningen och till växthuseffekten genom stora utsläpp av koldioxid. För kvinnorna, som det nästan uteslutande handlar om, betyder det att matlagningen tar många timmar varje dag. De utsätts också för hälsovådliga ämnen genom den ofullständiga förbränningen av veden.

Miljöspisen Ezystove har utvecklats som en lösning på problemet. Idén föddes på en miljökonferens i Namibias huvudstad Windhoek år 2009. Personal från designbyrån Ergonomidesign kom i samspråk med svenskan Marie Johansson från den ideella organisationen Creative Entrepreneur Solutions, som arbetar med ett klimatprogram i Namibia för FN-organet UNDP.

Tillgången till en spis kan revolutionera livet för stora grupper, insåg teamet från Ergonomidesign. Byrån, där medarbetarna är delägare, beslutade sig för att satsa på ett projekt i egen regi. Snart återvände en grupp till Namibia för fältstudier.

Annons
X

–Jag träffade kvinnor som lagar mat över öppen eld och förstod hur stor del av deras dag som går åt till att laga mat och leta efter bränsle. Det tar lång tid att få upp temperaturen i kokkärlen. Kvinnor och barn riskerar brännskador och när matlagningen sker inomhus bildas stora mängder sot, säger designingenjör August Michael som leder projektet.

Utvecklingen av Ezystove har tagit flera år. En rad olika prototyper har tagits fram och skickats ner till Namibia för att testas på plats. En utgångspunkt från början har varit att spisen ska gå att tillverka lokalt. Den skulle vara så enkel som möjligt, kunna eldas med olika sorters bränsle och vara så billig att de flesta hushåll klarar att köpa den.

–Det ska bara behövas en skruvmejsel för att montera spisen, säger August Michael.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lösningen har blivit en ställning av rundstål och en inre brännkammare av plåt. Brännkammaren har dubbla väggar med luft mellan. Det isolerar eldhärden och gör att förbränningstemperaturen stiger snabbt, vilket minimerar bränsleåtgången.

  Miljövinsterna med spisen är stora. Behovet av bränsle minskar med 40 procent jämfört med matlagning över öppen eld. Koldioxidutsläppen minskar med 40 procent och utsläppen av andra giftiga gaser reduceras med 70 procent.

  Modellen långtidstestas nu av 200 namibiska hushåll och inom det närmaste halvåret ska tillverkningen komma i gång i Namibia och Kenya. En lokalt anpassad modell testas också i Indien.

  Arbetet med att utveckla Ezystove har skilt sig från det vanliga arbetet på Ergonomidesign. För det mesta jobbar specialisterna där som konsulter på uppdrag. En rad välkända företag, både svenska och internationella, finns på kundlistan. Och det brukar handla om avancerad teknik och design. Byrån har bland annat utvecklat den första bilmodellen för Koenigsegg.

  –Men det här är nog det roligaste jag har gjort, säger designingenjör August Michael.

  Ezystove har vunnit en rad designpriser, bland annat guldmedaljen i IF Design Award tidigare i år. August Michael stod på scenen i München vid sidan av bland andra en representant för Apple, som fick pris för Mc Book Air. Den senaste trofén är utmärkelsen ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot.

  –Priserna brukar gå till produkter med väldigt hög innovationsnivå. Det är extra roligt att vinna med något så basic som den här spisen, säger August Michael.

  Annons
  Annons
  X

  Målet är att spisen ska vara så enkel som möjligt.

  Foto: CES/ERGONOMDESIGN Bild 1 av 3

  200 namibiska hushåll prövar nu Ezystove, och vid positivt resultat ska tillverkningen komma i gång i både Namibia och Kenya inom ett halvår.

  Foto: CES/ERGONOMDESIGN Bild 2 av 3

  Spisen ska kunna tillverkas lokalt, kunna eldas med olika sorters bränsle och monteras med bara en skruvmejsel.

  Foto: CES/ERGONOMDESIGN Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X