Annons
X
Annons
X

Het första duell

Det blev en het första duell mellan finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson i kvällens Aktuellt. Men experterna är oense om vem som klarade sig bäst.

[object Object]
Anders Borg och Magdalena Andersson. Foto: SCANPIX

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att Magdalena Andersson gjorde bra i från sig i debatten.

– Hon är lite Borgs typ, en kunnig person, som vill ge trovärdighet i form av sin kompetens, säger hon.

Det var första gången som Magdalena Andersson och Anders Borg möttes i en debatt, eftersom Magdalena Andersson inte har någon riksdagsplats och därför inte kunde gå upp i talarstolen när vårbudgeten presenterades i dag i Riksdagen.

Annons
X

Magdalena Andersson gav eloge till Anders Borg för Sveriges goda ekonomi, men frågade sig om Sverige verkligen ville nöja sig med att ha bättre statsfinanser än Grekland och andra krisdrabbade ekonomier.

– Den typen av frågor har Anders Borg i allmänhet inte fått från de rödgrönda, säger Marie Demker, som tycker att Anders Borg var lam och på defensiven.

Samtidigt tycker hon att de till viss del talade förbi varandra i debatten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Anders Borg snubblade lite på sina egna fötter. Han tycktes ha laddat för en ideologisk debatt om den framtida regeringsställningen, medan Magdalena Andersson ville prata om vårbudgeten, säger Marie Demker.

  Hon syftar på att Anders Borg uttryckte skepsis till att Socialdemokraterna inte skulle höja skatterna för vanliga inkomsttagare, om de kom till makten vid nästa val. Orsaken var, enligt Borg, att Socialdemokraterna skulle bli tvungna att höja skatterna, med tanke på att de skulle behöva söka samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men Magdalena Andersson var inte sen med svar på tal:

  – Jag tycker Anders Borg bör fundera över sin egna parlamentariska majoritet, med tanke på att halva regeringen är utraderad ur riksdagen i opinionsmätningarna i dag. Vem skulle ni samarbeta med?

  Men att Magadelna Andersson skulle ha vunnit debatten håller inte Orla Vigsö, professor i retorik vid Södertörns högskola, med om.

  – Jag tycker att hon var synligt nervös, och hon pratade fullständigt utan pauser, som vatten på en kvarn. Det är ett tydligt stressymptom, säger han.

  Han ger visserligen minus för både Anders Borgs och Magdalena Anderssons långa utläggningar som är svåra att komma i håg i efterhand. Men retorisk tycker han ändå att Borg var lugnare och använde sig mer av bildspråk genom ord som att arbetsmarknaden står och ”stampar” och ”lunkar på”.

  – Borg vann på grund av att han var på hemmaplan, säger Orla Vigsö.

  Annons
  Annons
  X

  Anders Borg och Magdalena Andersson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X