Annons

Het dansk debatt om "öde ö" för utvisade

Regeringen och Dansk Folkeparti vill etablera ett nytt utresecenter på ön Lindholm i Stegebukten.
Regeringen och Dansk Folkeparti vill etablera ett nytt utresecenter på ön Lindholm i Stegebukten. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP/TT

Idén att placera utvisade kriminella personer – som inte kan utvisas – på en liten dansk ö väcker bekymmer hos FN:s människorättschef.

En dansk budgetuppgörelse om ett utresecenter på ön Lindholm når nu utlandet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Danska planer att placera kriminella personer – som ska men inte kan utvisas – på en liten dansk ö väcker bekymmer hos FN:s människorättschef.

Foto: Ingela Landström/TT

Lars Løkke Rasmussen har en het debatt även inom sitt eget parti Venstre efter förra veckans budgetuppgörelse. Arkivbild.

Foto: Björn Lindgren/TT

Färjeläget på Lindholm.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP/TT

Speciellt ett förslag väckte uppmärksamhet i såväl Danmark som utanför landets gränser när den danska budgetuppgörelsen presenterades förra veckan: Regeringen och Dansk Folkeparti vill etablera ett nytt utresecenter på en ö i Stegebukten.

– Jag har allvarliga bekymmer över planen. Vi kommer att hålla ögonen på utvecklingen och diskutera det med den danska regeringen, säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet, enligt Reuters, och förklarar att man tidigare sett negativa konsekvenser av isolationsåtgärder.

Annons
Annons
Annons