Annons

Larmet Hesa Fredrik tjöt på grund av tekniskt fel

Runt 22-tiden på söndagen tjöt larmet om ”Viktigt meddelande till allmänheten” över Stockholm.

Men det rörde sig endast om ett tekniskt fel, enligt Storstockholms räddningscentral.

Under strecket
Publicerad
Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 1 av 1
Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 1 av 1
Foto: Drago Prvulovic/TT

Larmet ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA), som i folkmun oftast kallas Hesa Fredrik gick igång runt 22-tiden på söndagskvällen. Men larmet som egentligen ska varna om påtaglig och akut fara gick igång på grund av ett tekniskt fel.

– Det är ett tekniskt fel, så det är ingen fara, säger Kim Hellberg, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral, till SvD.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bekräftar att det rör sig om ett falsklarm.

– Det var ett test av larmsystemet som gick fel under kvällen och därför gick larmet ut, säger Marcus Årskog på MSB:s presstjänst.

Information om falsklarmet har även lagts ut på krisinformation.se och och mer information kommer där under kvällen. Men MSB:s egen hemsida låg för en stund på kvällen nere.

Annons
Annons

– MSB.se har under kvällen legat nere till och från, och det beror på att det är så otroligt många människor som går in på hemsidan samtidigt, säger Marcus Årskog.

Marcus Årskog tillägger att MSB.se inte är en primär beredskapkanal till allmänheten, utan det är genom Sveriges Radios P4-kanaler och krisinformation.se som allmänheten snabbt ska kunna få information.

Även polisens hemsida låg nere en kort stund i samband med falsklarmet.

– Vi vet inte varför men sannolikt är det för att många försökt gå in på sidan samtidigt, säger Andreas Fahlén, pressekreterare vid Polismyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons