Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erika Hallhagen: Herrfinal i recensent-SM

Med anledning av Bruce Springsteens aktuella Sverigebesök tipsar vi om Erika Hallhagens krönika från i fjol. Då krockade Olympiska spelen med det största svenska idrottsevenemanget – herrfinalen i recensent-SM.

(uppdaterad)

SPRINGSTEEN

Imorgon är han här igen. Rock’n’roll-morfar från New Jersey. Mannen till vars ära det i år byggs två katedraler i Stockholm. 62-åringen vars läktare gapade halvtomma under Europapremiären i Sevilla, men som ändå har fått de svenska recensenterna att resa över två kontinenter och om och om och om och om igen ta i med bastonerna.

Om vi väljer att se Bruce Springsteens världsturné som en tävling mellan de fyra största tidningarna så kan vi redan nu kora en vinnare i antal skrivna recensioner. Och segraren är: Expressen. Detta oavsett om man räknar in artikeln, inklusive låtlista, från genrepet i Sevilla eller inte. Kvällstidningen var på plats vid turnépremiären i Atlanta i mars, vid Europapremiären i Sevilla i maj (två kvällar i rad) samt senast 23 juli i Bergen. Dessutom kunde läsarna följa Oslospelningen live från Expressen-webben. Aftonbladet har bara varit i Atlanta och Sevilla. Lars Johan Hiertas mannar har dock gjort sitt bästa för att knappa in på avståndet genom att skriva längre, men än så länge de fått se sig slagna med 2000 tecken.

DN är på god tredjeplats efter att ha levererat 11000 tecken från sin Spanienresa. Det ser emellertid mörkt ut för SvD. För att ens komma till pallplats är det upp till Dan Backman att minst skriva en understreckare efter finalen i Göteborg imorgon.

Annons
X

När GT:s Kai Martin efter Madonnas konsert i början av juli besviket konstaterade att han hade hoppats på girl power på Ullevi men nu istället väntar på man power, använde han kanske inte den allra piggaste indelningen när det kommer till musik – kön. Men om man jämför recensionerna av Madonnas världsturné med Bruce Springsteens är vi trots allt fast i en rätt dammig världsordning. I samband med Madonna ställde tidningarna upp med ett mixat startfält där Expressen var ensamma om att kämpa på med bara manliga skribenter (tidningen vann å andra sidan när det gäller att ta plats – 19000 tecken på tre recensioner mot Aftonbladets 14000). När det gäller Bruce Springsteen finns det bara en herrklass.

De kvinnliga recensenterna gav Madonna i snitt en 3:a i betyg, herrarna tilldelade henne en 1:a. Springsteen har hittills överlag fått 4:or och det har varit obefintligt lite skriverier om hans utseende och ålder.

Vän av ordning måste här påpeka att månne är det så att Springsteens Wrecking ball är en roligare skiva än Madonnas MDNA. Vi kan ge vännen rätt i det avseendet. Men i den här krönikan ägnar vi oss bara åt fyrkantig statistik. Eller bara och bara, det är ju faktiskt helt omöjligt att låta bli att ironisera över den totala avsaknaden av all rim och reson när det kommer till fansens – dit räknas utan tvekan recensenterna – fäbless för mannen de kallar The Boss. Inte sedan Zeb Macahans dagar har en jänkare omfamnats lika entusiastiskt av det svenska folket. Men jag är en storsint statistiker – känns det ändå inte lite fint att de två Ullevikonserterna har tidigarelagts så att Springsteen kan hålla på en halvtimme längre? Fyra timmar gånger två kvällar. Fatta hur många tecken, inklusive betygsatta omdömen på varje låt, det kan generera! Expressen ligger i ledningen med sina 20600 när vi nu kliver in på arenan igen. Spänningen är olidlig – må bäste man vinna.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X