Herrelösa äpplen gör gott

Somliga har på tok för mycket. Andra inget alls. Vad gör vi åt det årligen återkommande äppelproblemet? Gör som i Storbritannien, låt inget gå till spillo.

Under strecket
Publicerad
I England gör man must, sylt och cider av fallfrukten.

I England gör man must, sylt och cider av fallfrukten.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
Annons
I England gör man must, sylt och cider av fallfrukten.

I England gör man must, sylt och cider av fallfrukten.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
I England gör man must, sylt och cider av fallfrukten. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

SLÖSERI

Så här några veckor efter valet kan det vara på sin plats att konstatera att inte heller i det svenska äppelriket är det särskilt jämlikt. Medan de flesta medborgare är hänvisade till livsmedelshallarnas bleka sortiment får en minoritet av trädägare så rika skördar att de inte hinner – eller ids – ta rätt på frukten.

Istället för att komma till mänsklig nytta offras transparente blanche, discovery och gravensteiner åt maskarna, larverna och fåglarna. I bästa fall med en djup suck, men lika ofta med en axelryckning.

Exakt hur många hundra ton det kan handla om, vet väl ingen. Man behöver dock inte vara särskilt revolutionär för att anse att något borde göras åt saken.

Konfiskation av onyttjade äppelträd är inte mitt recept. Inte heller organiserade nattliga pallningsräder. Men visst kan det vara en aning provocerande när villaägare med dignande träd tar bilen till Ica för att köpa långväga royal gala och granny smith. Kanske är den enkla förklaringen att barnen eller barnbarnen vägrar äta något som smakar annat än sött eller har minsta prick på skalet.

Annons
Annons

Det finns förstås många gamla och sjuka som mår illa av se hur den egna trädgårdens frukter förfars och som gör sitt yttersta för att de ska komma till nytta. Men om man inte har tillräckligt många intresserade anhöriga och alla ens vänner brottas med samma överskottsproblem, så blir äpplena ändå liggande i drivor eller står och ruttnar i sina papperskassar efter att mödosamt ha samlats ihop.

Slöseriet blir inte mindre av att det i parker och på allmänningar över hela landet finns tusentals outnyttjade fruktträd. Sällan ser man väl någon kommunanställd, dagisgrupp eller skattebetalare som tar för sig av alla dessa äpplen, päron och plommon.

Så varför gör vi inte som i Storbritannien. I detta väldiga äppelrike pågår sedan 2007 ett antal intressanta lokala projekt under det välfunna namnet Abundance, som betyder överflöd. Engagerade invånare – många av de mest aktiva är unga – arbetar på sin fritid med att ta tillvara så mycket som möjligt av områdets äpplen och annan frukt.

Samtliga herrelösa träd kartläggs och skördas. Av fallfrukten gör man must, sylt, och cider. Dessutom kan fruktrika privatpersoner få hjälp med plockningen mot att de skänker huvuddelen av sin skörd.

Därefter distribueras den färska frukten och de förädlade varorna till förskolor, skolor och andra institutioner.

Men vänta nu, skulle det verkligen kunna vara tillåtet här?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons