X
Annons
X
Recension

M: Möten med Mahler, Melville, Duras och minnets atleter Herr M i Understreckarland

TRIVS I KULTUREN. Carl-Johan Malmberg spanar efter samband och betydelsefulla detaljer som essäist i bland annat SvD. Hans texter är en kärleksförklaring till allt detta konstens underbara obrukbara som kan göra livet värt att leva, skriver Malte Persson.

På första sidan av den första essän i
Carl-Johan Malmbergs nya bok
M definierar författaren koncist den stora konstens kvalitet ”som ett omedelbart anslag tillsammans med ett svårpejlat djup”. Denna stora konst – från Michelangelo till Melville till många andra som börjar eller inte börjar med den märkvärdiga begynnelsebokstaven M – är det som Malmberg ägnar sig och essäsamlingen åt, och han gör det med sinne för både anslaget och djupet. Från glädjen i att ge sig in i ett nytt författarskap, till tillfredsställelsen över att vinna ökad förståelse av en detalj i ett sedan länge välbekant verk.

I förhållande till den spontana upplevelsens upptäckarglädje är han en entusiasmerande förmedlare. Läsaren följer honom i hans ovanligt aktiva
vita contemplativa som en intellektuellt alltmer välstretchad Alice i Understreckarlandet. Men Malmberg är alltså också en ihärdig analytiker, som kan stå still och gräva på ett och samma ställe tills han finner vad han söker. När en dold betydelse hos ett konstverk på så vis frilagts överräcker han den till läsaren som till en jämlike, utan vare sig överdriven blygsamhet eller stolthet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X