Annons
X
Annons
X

Heroin ger ny missbrukarkris i USA

Det mycket farliga heroinet har blivit hett nyhetsstoff i USA efter skådespelaren Philip Seymour Hoffmans tragiska död. Tillgången på billigt heroin är mycket god och antalet dödsfall har ökat oroväckande snabbt.

Minnesplats utanför Philip Seymour Hoffmans bostad i New York. Skådespelaren hittades död, 46 år gammal, av en överdos heroin i söndags.
Minnesplats utanför Philip Seymour Hoffmans bostad i New York. Skådespelaren hittades död, 46 år gammal, av en överdos heroin i söndags. Foto: SETH WENIG/AP

Ökningen av antalet heroinmissbrukare tros delvis bero på att det blivit svårare att få betydligt dyrare receptbelagda läkemedel. Det är preparat som ger samma typ av rus och som under några år omtalats som en ny växande missbrukskris – som slagit hårdare i medel- och överklass än illegala droger.

Enligt den senaste officiella statistiken prövade drygt 150 000 amerikaner på heroin för första gången under 2012. Totalsiffran för antalet brukare angavs till 660 000 vilket var en fördubbling på fem år. Nästan 10 procent uppgav att det är ”lätt eller ganska lätt” att få tag på heroin.

Ordet ”epidemi” användes redan före Philip Seymour Hoffmans död om flera städer där heroin– ofta spetsat – kopplades till dödsfall. I Pennsylvania avled 22 personer nyligen på mindre än en vecka av heroin som blandats med ett smärtstillande medel. Och i Vermont varnade guvernören Peter Shumlin att missbruket av opiater ökat med 770 procent sedan år 2000. ”En oerhörd kris för folkhälsan”, sa Shumlin i sitt tal om läget i delstaten.

Annons
X

– Utbudet av heroin fortsatte att öka under 2012, troligen beroende på större heroinproduktion i Mexiko. Mexikanska smugglare expanderade verksamheten i östra delarna av landet och i Mellanvästern. I flera storstäder har fler dödsfall av överdoser inrapporterats, konstaterades det i årsrapporten för 2013 från drogbekämpningsmyndigheten DEA.

Efter fynden av en stor mängd förpackningar heroin i Hoffmans bostad gjordes av fyra misstänkta langare i närheten. Detta tolkades som att New York-polisen var mer angelägen att gå till botten med en kändis än vanliga pundare.

Program av europeisk typ för att få ner tungt narkotikamissbruk är sällsynta i USA där det till och med rått motstånd mot att dela ut sprutor gratis. Möjligen finns en större förståelse för tanken att narkotikaberoende är en sjukdom, sådana kommentarer var vanliga med anledning av att Hoffman varit ”vit” i över 20 år men till sist inte kunde motstå suget.

Å andra sidan hördes också kommentarer som denna från Fox News medicinske expert dr Keith Ablow:

– Herr Hoffman älskade heroin mer än han älskade någon annan människa, det är den trista sanningen om alla heroinmissbrukare… Han tog risken att låta sin flickvän bli ensam med sorgen och de tre barnen, 10, 7 och 5 år gamla.

Drogdebatten i USA har på senare år handlat om legalisering, då främst om marijuana. Det är nu tillåtet att köpa och sälja för privat bruk i Colorado och snart i delstaten Washington. Nyligen blev det klart att frågan om marijuana för medicinskt bruk ska tas upp i Florida i valet i november.

President Barack Obama orsakade svallvågor för ett tag sedan med uttalandet ”Jag tror inte att det är farligare än alkohol” i en lång intervju med tidningen The New Yorker. Förutom kommentarer om att Obama inte är expert framhölls att han borde ha tänkt sig för. Marijuana är faktiskt förbjudet i federal lag och det är olämpligt att presidenten sänder sådana signaler – särskilt till ungdomar.

Annons
Annons
X

Minnesplats utanför Philip Seymour Hoffmans bostad i New York. Skådespelaren hittades död, 46 år gammal, av en överdos heroin i söndags.

Foto: SETH WENIG/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X