Henrik Stenson: "Jag är en riktig gottegris"

På Idrottsgalan var en idrottare mer populär än alla andra. SvD Junior fick en exklusiv intervju med golfstjärnan Henrik Stenson.

”Jag gillar att man får vara ute så mycket i golfen. Jag är en tävlingsmänniska, och hade det inte varit golf hade det varit något annat”, säger Henrik Stenson.
”Jag gillar att man får vara ute så mycket i golfen. Jag är en tävlingsmänniska, och hade det inte varit golf hade det varit något annat”, säger Henrik Stenson. Foto: Tomas Oneborg

Stella och Isabelle som själva spelar golf fick intervjua Henrik Stenson bakom ­kulisserna på Idrottsgalan där han tilldelades Svenska Dagbladets Bragdguld och utsågs till Årets manlige idrottare. I somras blev han historisk när han som första svensk tog en majorseger i tävlingen British Open. När man vinner den får man en speciell trofé som heter Claret Jug.

Stella: Vad drack du ur din Claret Jug?

–  När jag vann var det champagne, och lite mer champagne. Sedan har det varit rödvin och lite allt möjligt. Min grabb ville dricka ­Sprite med sin kompis, sen ville min dotter ha Cola så då fick vi byta. Så det har varit en blandning.

Isabelle: Hur var det för dig att vinna Bragdguldet?

–  Det var ett stort ögonblick. Inte bara för mig, utan även för golfen.

Stella: Vad är det som gör att just du har lyckats?

–  En kombination av envishet och ­tålamod. Sedan bor det en liten perfektionist i mig – jag försöker hela tiden göra saker bättre. Jag har aldrig varit någon supertalang utan det har varit hårt och stadigt arbete hela tiden.

Selfie! Stella och Isabelle förevigar mötet med golfproffset Henrik Stenson. Foto: Tomas Oneborg

Isabelle: Vad hade du velat jobba med om du
inte var golfproffs?

–  Oj, vad svårt! ­Någonting där man är utomhus, jag är ingen innemänni­ska. Kanske hade jag varit någon typ av säljare?

Stella: Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

–  Det finns knappt några vanliga dagar. Det kan vara träning, ­tävling, familjetid eller dagar med media och sponsorer. Vila är också väldigt viktigt. Det tar hårt att tävla på den här nivån, först och främst mentalt. Om det är säsong tränar jag fyra till sex timmar om dagen. Då är jag på gymmet kanske en och en halv timme, tränar putt en timme – slår bollar – och ibland går jag nio hål. Det är ganska fulla ­dagar. Men nu har jag tränat så mycket genom åren att det är viktigare med kvalitet än kvantitet (mängd).

Tony Rickardsson, före detta speedwayförare, hänger Svenska Dagbladets Bragdguldsmedalj runt halsen på Henrik under Idrottsgalan. I bakgrunden syns Anders Lindblad, SvD:s sportexpert. Foto: Jonas Ekstr ömer/TT

Isabelle: Vad gör du alltid när du är i Sverige?

–  Jag käkar alltid Kalles kaviar. Och leverpastej med saltgurka! Jag är bara här ett dygn den här gången, men jag lyckades få in en favoritfrukost. Och ­sedan svenskt smågodis – jag är en riktig gotte­gris!

Stella: Vilken är din ­snabbaste bil?

–  En svart Ferrari, 599 GTB.

Isabelle: Vad var det som fick dig att börja spela golf?

–  Det var en tillfällighet, ingen i min familj spelade. Jag spelade fotboll och badminton. Men jag hängde med en kompis ut och tyckte det var jättekul. Sedan kom jag hem och frågade efter klubbor, och mina föräldrar ­trodde det skulle gå över efter ett tag. Men det blev bara mer och mer.

Stella: Vad gör du när du inte spelar golf?

– Jag gillar att bara vara hemma. Jag vill sova i min egen säng, titta på tv och vara med min familj. Jag har tre barn och vill hitta på grejer med dem. Dessutom gillar jag att köra jetski.

Henrik om...

...  när han tävlade i bara kalsonger:

"Jag hade halva varvet kvar att spela och bollen låg i geggamoja. Om jag kunde spela därifrån skulle jag tjäna ett slag, men jag hade vita byxor och ljusgul tröja. Jag visste att jag skulle vara helt nedgeggad från topp till tå, så tröjan åkte av och byxorna med. Det roliga var att när jag slagit hade jag inte en enda lerfläck på mig, mer än på benen där jag stått."

... något som ingen känner till om honom:

"Enda gången jag dricker mjölk är när jag käkar kanelbullar och äter pannkakor. Ibland tar jag en skvätt på gröten."

Henriks selfie med alligatorn. Prova inte själva – det kan vara mycket farligt! Foto: Henrik Stenson

... alligatorer på golfbanan:

"När jag spelade i Tampa förra året var det en riktigt stor alligator, den var nog 3,5–4 meter. Jag tog en selfie. Det är lite jobbigt om man råkar slå ner en boll precis bredvid."

”Jag gillar att man får vara ute så mycket i golfen. Jag är en tävlingsmänniska, och hade det inte varit golf hade det varit något annat”, säger Henrik Stenson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

Selfie! Stella och Isabelle förevigar mötet med golfproffset Henrik Stenson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

Tony Rickardsson, före detta speedwayförare, hänger Svenska Dagbladets Bragdguldsmedalj runt halsen på Henrik under Idrottsgalan. I bakgrunden syns Anders Lindblad, SvD:s sportexpert.

Foto: Jonas Ekstr ömer/TT Bild 3 av 4

Henriks selfie med alligatorn. Prova inte själva – det kan vara mycket farligt!

Foto: Henrik Stenson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X