X
Annons
X
Gäst

Henrik Edin: Nato-motståndarnas argument håller inte

De senaste åren har präglats av en allt större militär aktivitet i Ryssland. Annekteringen av Krim och konflikten i Donetskprovinsen i Ukraina har varit det hittills mest skrämmande och omfattande av Putinregimens alla företag. För att göra regionen till en säkrare plats för oss själva och för de demokratiska stater som omgärdar oss bör Sverige höja försvarsanslagen och gå med i Nato, skriver Henrik Edin, Liberala ungdomsförbundet.

Omkring 5000 soldater från 11 medlemsländer deltar i Nato-övningen
Omkring 5000 soldater från 11 medlemsländer deltar i Nato-övningen "Swift Response" som pågår på flera platser i Europa. Övningen kan ses som ett svar på Rysslands ökade aggression. Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som ockupationen av Krim pågår kränks svenskt nationellt territorium av både stridsflyg och, vad man befarar, ubåtar. Under en längre period har man kunnat se järtecken för den politiska utvecklingen i Ryssland. Ända sedan Putin tillträdde har den ryska staten uppvisat allt mer auktoritära drag. Beslagtagandet av oljebolaget Yukos, fängslandet av Michail Chodorkovskij och en rad andra inskränkningar i både äganderätten och yttrandefriheten talar sitt tydliga språk. Den ryska utrikespolitiken färgas också av utvecklingen. Forntida stormaktsdrömmar blomstrar återigen hos den ryska politiska eliten.

Omkring 5000 soldater från 11 medlemsländer deltar i Nato-övningen "Swift Response" som pågår på flera platser i Europa. Övningen kan ses som ett svar på Rysslands ökade aggression.

Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X