X
Annons
X

Henrik Arnstad skärskådar fascismen

Gyllene gryning, Jobbik, Dansk folkeparti och Sverigedemokraterna. Över hela Europa vinner nationalistiska partier mark. I sin nya bok "Älskade fascism" varnar Henrik Arnstad för att 2000-talet kan bli ett brunsvart århundrade.

Av Spektra, TT

Den 18 mars 2013, är det ett datum för framtidens forskare? Det var dagen då Patrik Ehn och hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt tvingades att lämna Sverigedemokraterna. Som anledning uppgav partisekreteraren Björn Söder att Patrik Ehn haft kontakt med det nynazistiska tyska partiet NPD. Händelsen uppmärksammades stort av svenska nyhetsmedier, men har kanske också en plats i historieböckerna. Tanken är svår att slå bort för den som läst journalisten Henrik Arnstads nya bok "Älskade fascism - De svartbruna rörelsernas ideologi och historia".

– När en fascistisk rörelse lämnar den marginella tillvaron händer alltid samma sak. En maktbärande klick inom rörelsen försöker normalisera den och hitta allianser. De försöker tona ner radikaliteten så långt som möjligt utan att överge ideologin. Det typiska är De långa knivarnas natt 1934, när Hitler lät skjuta Ernst Röhm för att näpsa de radikala, säger Henrik Arnstad.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X