Annons

Hennes texter är inte heliga

Samtal kring matbordet och radion är två av manusförfattaren Malin Lagerlöfs inspirationskällor. I dag har hennes tredje dramakomedi ”Miffo” i regi av hennes man Daniel Lind Lagerlöf, premiär.

Under strecket
Publicerad

Namn: Malin Lagerlöf. Född: 1968. Yrke: manusförfattare. Filmer: Vägen ut, Hans och hennes, Miffo. Tv: En dag i taget (två avsnitt), Julens hjältar. Teater: Olof Palmes leende, Fången på fyren, En bankrånares dagbok, Birdy, Elva nätter före jul, I badhuset, Baby Jane. i Skriver för film, tv och teater filmskrivarna Vilka är de okända manusförfattarna bakom svenska filmer och tv-serier? I dag inleder SvD serien ”Filmskrivarna” med Malin Lagerlöf. Foto:Chris Maluszynski För Malin Lagerlöf kommer historien alltid i första hand, i andra hand komiken. När vi talas vid sitter Malin under blå himmel i trädgården till deras gemensamma hus i Vamlingbo på södra Gotland. Där bor och arbetar hon fyra, fem månader under sommaren. Resten av året bor hon i Stockholm och delar skrivarlya med 14 andra författare. Hon skriver varje dag, utom helgerna, mellan nio och fyra då dottern Ellika måste hämtas på dagis. Malin gick teaterdramaturgilinjen på DI 1991, den enda textorienterade utbildningen som fanns då, när hon var 22 år. - Men jag visste redan från början att jag inte ville jobba som dramaturg - det handlar mest om att administrera andras skrivande - utan skriva manus för film och teater. Det är två världar som kompletterar varandra väldigt bra. ”Miffo” är hennes tredje långfilm på fem år. De tidigare är ”Vägen ut” (1998) och ”Hans och hennes” (2001), även de i regi av Daniel Lind Lagerlöf. Pjäserna ”Olof Palmes leende”, ”Fången på fyren” och ”Elva nätter före jul” gjorde hon tillsammans med regissören Eva Dahlman.

Hur föds dina idéer? - Antingen föds de genom samtal med de regissörer jag jobbar väldigt tätt med, Eva när det handlar om teater, Daniel när det gäller film. Eller också när jag lyssnar på P1. Jag älskar radio och har själv gjort kulturprogram och dokumentärer. Idéerna föds ofta över matbordet eller i soffan. Ibland händer det att hon och Daniel ringer till varandra när de kommer på något. - Sådana frön finns hela tiden. En del blir ingenting, andra blir av och en del kommer kanske tillbaka efter tre år. Vi har en hel bank av tankar som förr eller senare kommer till användning. Man får så mycket gratis när man har en värld och ett språk tillsammans.

Annons
Annons
Annons