Annons
X
Annons
X
Musikveckan med SvD

”Hennes röst är som en kvillrande svala”

Barfotasånger och en röst som gör att Sofia Lilly Jönsson faller pladask – här följer musikvalen av SvD:s musikskribent.

Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

1) Ola Sandström m fl – Mest ibland tistlar: Allan Petterssons Barfotasånger (Tröstlösa)

Från något Schubertår minns jag en sångcykel framförd av jazzband, och det finns en skojig skiva med Nick Drakes pop i renässansstil. Annars är det ovanligt men fler borde göra det – flytta musik till en annan stil och ge den nya kläder. Här är det Allan Petterssons älskade Barfotasånger som blivit moderna visor i smarta arr med elgitarr, cello och vibrafon.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

2) Lyy – Tre (Dimma)

Hennes röst är som en kvillrande svala. Lyckligt kastar den sig upp mot den försommarljusa himlen och jag faller pladask mot marken. Ska ett band ge sig in i folkpopen idag när det finns så många bra skivor så måste det ha exceptionellt skickliga musiker och starka låtar. Lyy har bägge.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

3) Ulrika Bodén – Te berga blå (Dimma)

För att höras däruppe i blå bergen skrek vallerskorna till varandra, eller kulade. Tidigt i skapandet av folkmusikgenren tog Zorn detta bruk för kreatur och kommunikation till sitt hjärta och räknade det som musik. Ulrika Bodén, en av de bästa, drar det vidare in i proffsvärlden med komp och konserter i på fäbodar i sommar.

Annons
X
Annons
X

Mia Marin och Mikael Marin

Bild 1 av 1

Bild 4 av 5

4) Mia Marin, Mikael Marin – Tiden (Dimma)

Mia Marin och Mikael Marin
Mia Marin och Mikael Marin

En exkursion i låtens möjligheter med två av Sveriges främsta fiolspelmän, polskor och menuetter och en del nyskrivet på det sätt som idag blivit trad. Och Dimma, vad kan jag säga, det är ett bolag som gör bra skivor…

Annons
X
Annons
X

Bazar Blå

Foto: Martin Moell Bild 1 av 1

Bild 5 av 5

5) Bazar Blå – Twenty (Bazar Pool)

Bazar Blå
Bazar Blå Foto: Martin Moell

Det står ett vemod kring Bazar Blå. Kanske är det stumheten – ingen sjunger, ingen röst som förklarar. Nyckelharpan med sin märkvärdiga kyrkoklang, den mörka elbasen och slagverket med orientaliska konnotationer ger en fri projektionsyta. Tjugo år som band. Gammal är äldst. Hatten av.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X