Annons

Hennes anställda gav upp – mitt i djungeln

Mitt i djungeln fick hennes team nog. De orkade inte mer. Linda Västrik var då halvvägs igenom sitt 13 år långa dokumentärfilmsprojekt om ett regnskogsfolk i Kamerun. Men en kombination av risktagande, envishet och galenskap tog henne hela vägen. Om några veckor har filmen premiär.

Under strecket
Publicerad

Morgon i Yaoundé, Kamerun år 2001. Den blonda, 28-åriga dokumentärfilmsregissören Linda Västrik sitter på en besöksstol bakom ett skrivbord på landets hälsoministerium.

En lång kö av arga kamerunare har samlats bakom henne. ”Men, betala då! Vi kan inte sitta här i en vecka!” skriker de. Linda Västrik har nämligen suttit i samma stol från morgon till kväll i flera dagar i sträck. Hon gör det omöjligt för personerna bakom henne att avancera i byråkratin. Varför sitter hon så envist kvar?

Linda Västrik.

Foto: TIDNINGEN CHEF Bild 1 av 6

”När jag tittar tillbaka på vad mitt team har gjort, så tycker jag att de har jobbat skitbra. Nu när jag vet mer om vilka människor de är, så förstår jag att de har gått på sitt max.”, säger Linda Västrik.

Foto: CHEF Bild 2 av 6

Linda Västrik lär sig mycket av det effektiva ledarskapet i byn. De mest kompetenta inom ett område lär upp dem som inte är lika duktiga.

Foto: CHEF Bild 3 av 6

”Varje dag med aka var ett äventyr. Det hände något oväntat hela tiden. Naturen är så levande där”, säger Linda Västrik.

Foto: CHEF Bild 4 av 6

Efter tretton års slit med filmen ”De dansande andarnas skog” får den till slut biopremiär i höst.

Foto: CHEF Bild 5 av 6
Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons