Annons

Hen som har besökt flest länder innan döden, vinner

De kryssar länder som fågelskådare kryssar fåglar. En magisk gräns är 100, den ultimata 195. Här är resenärerna med ett övergripande mål: att besöka världens alla länder.

Publicerad

Målet är i sikte. Kvar på listan finns en omaka samling länder: Östtimor, Eritrea, Centralafrikanska republiken, Yemen, Irak, Bahamas och Cypern. Eddie Gustin, ordförande i Club 100, har varit i 186 av världens 193 FN-erkända länder. Målet har varit att besöka allihop före 40-årsdagen. En målsättning som han har fått revidera – det är ju bara ett halvår kvar till födelsedagen – numera säger han att han också har året som fyrtioåring på sig. Han gissar att han är Sveriges yngsta, mest beresta resenär.

– Jag brukar sällan prata om att jag räknar länder. Men om vi kommer in på det, till exempel under en middag, tror jag att folk tänker två saker: ”Är han ekonomiskt oberoende?” och ”Varför?”.

Eddie Gustin är antagligen Sveriges yngsta mest beresta person. Inom ett år hoppas han ha sett världens alla länder. Han känner sig hemma nästan överallt, men har ett särskilt förhållande till Afrika. Här är han i Sydafrika.

Foto: PRIVAT Bild 1 av 7

Linda Runarsdottir besöker en shaman i Guatemala.

Foto: PRIVAT Bild 2 av 7

Linda Runarsdottir i en Jesus Kristus-pose, Rio de Janeiro, Brasilien.

Foto: PRIVAT Bild 3 av 7

Reine Larshans försöker kombinera familjeliv med att besöka världens länder. Ett 70-tal återstår, och han tror på full pott i samband med att han går i pension. Resorna i östra Afrika har lämnat bestående minnen. Här mellan Hargeisa och Berbera i Somaliland.

Foto: PRIVAT Bild 4 av 7

En representant för urbefolkningen i Brasilien.

Foto: UESLEI MARCELINO Bild 5 av 7

Ryska kosacker i en vild, traditionell dans som lockar turister till Sibirien.

Foto: ILYA NAYMUSHIN Bild 6 av 7

En pingvin i Nya Zeeland.

Foto: TT Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons