Annons
X
Annons
X

Hen borde få litteraturpriset

Åsikterna går isär när vi frågar vem ni läsare vill se som årets Nobelpristagare i litteratur. Det enda merparten överens om är att Astrid Lindgren
inte förtjänar priset – ens postumt. Här är ett urval av era svar.

(uppdaterad)
William Faulkners Nobelmedalj, tillsammans med ett utkast till talet han höll i Stockholm 1950.
William Faulkners Nobelmedalj, tillsammans med ett utkast till talet han höll i Stockholm 1950. Foto: AP

Isabel Allende. Hon är min absoluta favorit och jag tycker att hon ska få priset för att hon på ett målande och fantastiskt sätt skildrar samhället, människors liv och öden. Hon är en författarinna i absolut världsklass! Hon förtjänar att få nobelpriset 2013!

**
Annette
**

- - -

Annons
X

Eeva Kilpi. Som såklart aldrig kommer att få det. En bästsäljande poet som skriver feministiskt medvetna dikter? (som dessutom är roliga.) Hennes noveller går inte heller av för hackor. Och hennes stora epos om finska vinterkriget var enligt min mamma som själv deltagit i detta krig det bästa som skrivits om denna världshistoriska händelse.

**
Inga-Stina Westman
**

- - -

Eftersom en del personer tydligen fortfarande anser att Astrid Lindgren, som varit död i över tio år, skall få Nobelpriset i litteratur, vill jag härmed lansera tre andra avlidna författare.

August Strindberg

Karen Blixen

Thomas Bernhard

Ifall man överhuvudtaget skall diskutera att ge Nobelpriset till en avliden författare måste man ta med flera som, av någon anledning, inte fått det under sin livstid i diskutionen. Gör man så kommer man snart att upptäcka att det finns så många väl kvalificerade kanditater att Astrid Lindgren hamnar så långt ner att hon aldrig kommer ens i närheten av ett Nobelpris.

**
Lars Hulthén
**

- - -

Trots att
Astrid Lindgren dött fysiskt tycker jag att HON MÅSTE FÅ PRISET OAVSETT.

Bara ”Pippi” och även ”Karlsson på taket” skulle räcka gott som motivation men det finns ju så mycket mer!

**
Sergei Silvestrov**

- - -

Ulf Lundell. Är man läskunnig så behövs ingen motivering.

**
Claes Lindholm

**

- - -

Nina Bouraoui har ett häftigt och poetiskt språk och dessutom öppnar hon våra ögon för ganska annorlunda perspektiv. Det vore en pristagare som skulle få mig att se upp till Akademin!

**
Ulf G Eriksson
**

- - -

Jeffrey Archer - hans historier innefattar allt en människa kan njutas av i en bok.

**
Birgitta Klaesson
**

- - -

Svetlana Aleksijevitj för att hon lyckas skapa stor litteratur av den sovjetiska fasan. Hon skildrar den mänskliga omfattningen av det gigantiska misslyckandet Sovjetunionen, så att man som läsare känner med alla de miljontals individer som drabbades.

**
Saga
**

- - -

Haruki Murakami - fascinerande geni och litterär trollkarl - mot honom talar bara det faktum att han redan är världsberömd, kritikerrosad och älskad av läsare världen över - och dylika brukar Akademien ju vara allergisk mot. (När den populäre och mycket läste John Steinbeck fick priset 1962 gnällde de litträra högdjuren, men det har ju visat sig vara ett alldeles utmärkt val!)

**
Bengt Friberg
**

- - -

Att inte
Philip Roth fick priset efter ”Operation Shylock” är ett brott mot de litterära rättigheterna.

**
Monrian
**

**

**

- - -

Adonis. Ett poetiskt språk färgat av en levande kultur och historia vilken öppnar dörrar för oss i väst mot en värld som fortfarande är förvånande sluten för oss.

**
Tommy Törnsten
**

- - -

Sofi Oksanen, Finland.

”Jag känner till mina dimensioner och det anstår mig inte att göra mig mindre” - fritt efter Edith Södergran; detta torde väl sammanfatta Sofi Oksanens författarskap. Trots sin ungdom har hon på ett övertygande sätt visat att hennes litterära klass väl mäter sig med ”de grånade farbröderna” som vanligtvis föräras ett Nobelpris.

**
Leena Kangas**

- - -

Milan Kundera. I första hand för ”Odödligheten”.

Att förena det mystiska om livet, ensamheten, kärleken, döden med det pragmatiska ”att vara absolut modern är att vara sina egna dödgrävares buntdsförvant”

**
Krystyna
**

Munro väcker ömheten svd.se Munro- boken att börja med svd.se ”Jag är så otroligt glad” svd.se ”Dags för en homosexuell författare” svd.se Vad vet du om kvinnliga Nobelpristagare? quiz.svd.se Vad hittade man i Camus ficka? quiz.svd.se

Kulturredaktionen

Annons
Annons
X

William Faulkners Nobelmedalj, tillsammans med ett utkast till talet han höll i Stockholm 1950.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X