Hemtjänst utan utländsk bakgrund erbjuds

Kommunerna i Västernorrland tillmötesgår kravet på att hemtjänstpersonalen inte ska ha utländsk bakgrund, om vårdtagaren uttrycker det önskemålet, visar en granskning. Arkivbild.
Kommunerna i Västernorrland tillmötesgår kravet på att hemtjänstpersonalen inte ska ha utländsk bakgrund, om vårdtagaren uttrycker det önskemålet, visar en granskning. Arkivbild. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

De som använder hemtjänst i Västernorrland kan önska personal utan utländsk bakgrund. Samtliga kommuner i länet tar på olika sätt hänsyn till denna typ av önskemål, visar P4 Västernorrlands granskning.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en rundringning låtsades radiostationens medarbetare ha en förälder som är i behov av hemtjänst, men absolut inte vill ha hjälp av det som radiomedarbetarna kallade "utländsk personal".

– Är det så att hon absolut inte klarar av det så får man ju förbjuda de här personerna. Vi har ju ett planeringssystem där vi planerar insatserna. Hos en vårdtagare kan man förbjuda till exempel om man är allergisk mot katter. Då kan man förbjuda de här personerna, säger en enhetschef till radion.

Annons
Annons
Annons