Hemmets idéhistoria förmedlad utan ironi

Under strecket
Publicerad
Annons

Per Svensson
Svenska hem
228 s. Bonnier Fakta. Ca 239:-

Låt dig inte luras av omslaget på den här boken. Med sin ironiska typografi och uttryckslösa bild av villa med tillhörande garage på omslaget och sitt liggande format ser den ut som en av alla dessa böcker som gör sig lustig över tråkiga vykort eller längtansfullt blickar tillbaka till en tid då Medelsvensson åkte runt i Volvo Amazon. Ni vet: antingen billiga poänger genom att markera distans till det nyss förflutna - tänk vad skojiga kläder vi hade på sjuttiotalet - eller också nostalgi över tv-kannor, Lennart Hyland, funkis och femtiotalskondis.
Svenska Hem är raka motsatsen till allt det. I stället för distanserad ironi eller bekväm nostalgi tar sig Per Svensson an det svenska hemmet på blodigt allvar. I stället för att betona främlingskapet inför folkhemmets självbild visar han hur denna bild fortfarande formar oss. Dagens Ikea-katalog eller debatt om bostadsbristen är vare sig mer eller mindre exotisk än gårdagens vykort med nybyggda
kommunalhus vid småstadstorg.
Det svenska hemmet är genomsyrat av ideologi. I själva verket är det just det som utmärker den svenska arkitekturen, den svenska formgivningen, våra svenska hem och vårt sätt att se på dem. De är alla hörnstenar i det stora svenska samhällsbyggnadsprojektet.
Och även om projektet numera är avslutat klamrar vi oss envetet fast vid denna ideologi, trots den alltmer uppenbara klyftan mellan mental karta och social verklighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons