Annons
X
Annons
X

Hemmapappan som inte tvekar

HEMMAPAPPA. Dagis är inte ett alternativ för familjen Avindell. I  stället ska Sebastian och hans fru turas om med att vara hemma på heltid tills deras barn börjar i skolan.

– Barn är små en så kort period, säger pappa Sebastian Avindell som varit hemma med dottern Meja det senaste året.

(uppdaterad)
[object Object]
Sebastian Avindell bor i Linköping med sin fru Ann-Sofi, 34, dottern Meja, 2,5 samt bebis på väg. Foto: LASSE HEJDENBERG

– Vad kan dagis erbjuda Meja som inte jag kan? undrar Sebastian Avindell, 25 år och pappa till Meja 2,5 år.

I ett år har han varit hemma med Meja. Han har fått vårdnadsbidrag under tiden, 3 000 kronor i månaden, eftersom Meja är under tre år. Nu i höst ska han plugga klart sin utbildning till sjuksyster, men egentligen vill han inte. Inte än.

– Jag skulle helst vilja vara hemma ett halvår till innan jag går tillbaka till skolan. Nu funkar allt så bra med Meja, allt flyter på, men vi ska få ett till barn i september så då kommer min fru att vara hemma med barnen i ett år.

Annons
X

Efter det ska de vara hemma halva veckan var i ett halvår, innan Sebastian är hemma igen på heltid i ytterligare ett och ett halvt år med vårdnadsbidrag. Då kommer Meja att vara fem och ett halvt och det nya barnet tre år. Sedan hoppas de kunna varva sina arbetstider så att någon alltid kan vara hemma med barnen. För dagis är inte ett alternativ för familjen Avindell.

– Barnen är små en så kort period. Och jag förstår inte hetsen med att gå tillbaka till jobbet. Vi kommer att jobba hela livet och hinna slita ut oss både tre och fyra gånger, säger Sebastian.

Han är inte emot dagis i sig. Han vill heller inte kritisera föräldrar som väljer det för sina barn. Han var själv ett dagisbarn och blev sedan ett ”nyckelbarn” som fick gå hem efter skolan och sköta sig själv.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men många barn tvingas vara på dagis för långa dagar i en stressig miljö i stora barngrupper med för få pedagoger.

  – Jag är en ung pappa. Det här var inget jag hade tänkt igenom innan Meja föddes. Vi hade väl tänkt vara hemma tills hon fyllde två. Men när Meja närmade sig två så kände vi bara: Nej! Varför då? Det blev självklart att vara hemma.

  Han får ofta höra ”men får hon inte träffa några andra barn?” från andra föräldrar.

  – Det är klart att hon får! Det finns andra barn på öppna förskolan och vi umgås med några andra hemmaföräldrar med barn i samma ålder. Dessutom har barn under tre inget behov av att umgås med andra barn eftersom de leker bredvid varandra och inte med varandra, säger Sebastian.

  Vad är det bästa med att vara hemmaförälder?

  – Att jag får en så bra och nära relation med mitt barn. Det roligaste är att se sitt barn växa framför ögonen på en – att Meja börjar interagera med andra barn till exempel.

  Han tycker inte det finns några baksidor.

  – Jag tycker snarare att jag har ett mer innehållsrikt liv nu när jag är hemma. Jag kan planera våra dagar som jag vill. Och bara man aktiverar sig så blir det bra dagar. Både jag och Meja blir mer harmoniska av att göra saker, säger Sebastian som på söndagseftermiddagen börjar planera kommande vecka.

  Nu när Ann-Sofi jobbar heltid och är gravid, sköter Sebastian all markservice.

  – Men Meja kan vara med på det. Handlingen blir till en kul grej när hon sitter i vagnen och tar emot varor och när jag lagar mat kan hon stå på en stol bredvid och hjälpa till.

  Hur är det att vara ekonomiskt beroende av sin fru?

  – Hon kommer alltid att tjäna mer pengar än jag och det har jag inga problem med. Och tjänade hon inte så bra som hon gör hade det varit svårare för oss att genomföra det här. Vi har valt att vänta med att köpa hus, det är ett medvetet val. För vad är viktigast? En bra relation med sitt barn eller ett hus?

  - - -

  Tycker du att den som väljer att vara hemma med sina barn, efter det att föräldradagarna tagit slut, ska få ekonomisk ersättning från samhället?

  – Ja. En dagisplats kostar massor med pengar. Får föräldrar som är hemma med sina barn hälften av de pengarna går samhället ändå med vinst.

  Är det någon skillnad på mamman och pappan som förälder?

  – Nej, det finns ingen skillnad. Hur man är som förälder har inte att göra med kön utan det beror på vem man är som person och vad man bär med sig från sina föräldrar. Men däremot är det skillnad på vem som är hemmaförälder och inte.

  – Min erfarenhet är att den som är hemma är den som sätter fler gränser och är lite strängare. Den som jobbar vill inte ta alla konflikter under den begränsade tiden med barnet. Så är det för Ann-Sofi nu, och så var det för mig när jag pluggade och hon var hemma.

  Sebastian är helt för jämställdhet. Helst vill han att det ska vara jämställt i morgon. Men han är emot en delad föräldraförsäkring och tycker istället att den borde vara helt fri för föräldrarna att bestämma över.

  – Man ska inte blanda ihop jämställdhet och barn för det går ut över barnen. De ska inte betala priset för att vi inte har ett jämställt samhälle. Även om det inte är rätt att kvinnan betalar priset heller. Men vi har så bråttom. En attitydförändring tar lång tid. Nu visar jag Meja att pappor är hemma länge. I framtiden kanske hon väljer en sådan man att bilda familj med, säger Sebastian.

  – Visst är vi hemmaföräldrar i minoritet, men jag hoppas att det är ett nytt tänk som kommer, en ökad medvetenhet om barnen.

  Pär Hellström. Foto: IDA HELLSTRÖM

  Pär tog risken

  Varför handlar debatten bara om barnets första 18 månader? Då är det självklart med närvarande föräldrar, men resten av barnens uppväxt glöms bort, tycker hemmapappan Pär Hellström.

  Pär Hellström är pappa till tre barn på sju, tio och tolv år. Hösten 2009 valde han att vara hemmapappa på heltid i ett halvår, något han fortsatt med på halvtid under våren. Skälen till beslutet var flera. Pär ville vara mer delaktig i barnens liv, äldste sonen behövde stöttas i skolarbetet, yngsta dottern skulle börja i förskoleklass och frun ville satsa mer på sitt arbete.

  – Att jag är hemma ger henne lugn och ro att prioritera sin karriär. Hon har inte hämtat och lämnat under hela det senaste året, tidigare delade vi på det, säger Pär Hellström som även sköter all handling och matlagning eftersom hans fru ofta inte är hemma förrän vid åtta på kvällarna.

  Vad är det bästa med att vara hemmaförälder?

  – Jag har kommit närmare barnen. Och en personlig seger är att min son, med min stöttning, klarat skolan så bra i år att han slipper gå om en klass.

  Han har lagt undan pengar de senaste åren för att bekosta tiden som hemmaförälder.

  – Det här är en dröm jag haft en längre tid, det var inget spontant infall. Det är dessutom en risk jag tar yrkesmässigt. Jag jobbar som konsult och mina uppdragsgivare tittar alltid på vad jag har gjort det senaste året. Ett glapp är inte positivt och de bryr sig heller inte om att jag nu är mer harmonisk och mår bättre som människa.

  Tycker du att den som väljer att vara hemma med sina barn efter föräldraledigheten ska få ekonomisk ersättning från samhället?

  – Man får vara sansad i sina krav. Det finns inte ekonomiskt utrymme i samhället för det. Men jag önskar att man kunde plocka ut föräldradagarna fram tills barnet är 18 år.

  Omgivningen är positiv till hans val och han får ofta höra att han är duktig.

  – Jag tror tyvärr inte att en kvinna som är hemma får samma duktighetsstämpel. Det tar många mer för givet. Men de som känner mig och min fru vet att vi växeldrar och att hon bryr sig lika mycket om våra barn som jag gör, säger Pär och berättar att det var hans fru som tog ut all föräldraledighet när barnen var små.

  I höst, ja, helst de närmaste åren, vill han fortsätta på samma sätt som nu – att arbeta halvtid för att kunna få mer tid till barnen.

  – Att få vara hemmapappa med lite större barn har varit en fantastisk upplevelse som jag kan rekommendera alla. Ta risken som det innebär att säga upp sig eller göra ett avbrott i arbetet och satsa på barnen och familjen. Det är värt allt med råge.

  Mia Sjöström

  Annons
  Annons
  X

  Sebastian Avindell bor i Linköping med sin fru Ann-Sofi, 34, dottern Meja, 2,5 samt bebis på väg.

  Foto: LASSE HEJDENBERG Bild 1 av 2

  Pär Hellström.

  Foto: IDA HELLSTRÖM Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X