Hemmamat på krogen

Kinakrogar med autentisk mat är vi inte vana vid. På den lilla familjekrogen Xi’an serveras hemlagade rätter och faster Ji basar över grytorna.

Publicerad
Hela familjen Ji: Dongmei, Yue Dong, Chunlin och Nan driver restaurang Xi’an på Frejgatan 79 i Vasastan.

Hela familjen Ji: Dongmei, Yue Dong, Chunlin och Nan driver restaurang Xi’an på Frejgatan 79 i Vasastan.

Foto: INGVAR KARMHED
Stekt entrecôte i spiskummin.

Stekt entrecôte i spiskummin.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

Först kommer en ångande hulasoppa som kan tina vilken vinterfrusen svensk som helst. I en fyllig buljong simmar små kycklingfrikadeller bland färska grönsaker. Till det serveras ett friterat bröd, vars like sällan bjuds på vanliga svenska kinakrogar. Nu är Xi’an på Frejgatan i Vasastan ingen vanlig sådan. I det lilla köket lagar faster Ji kryddiga lammgrytor, kavlar nudeldeg och fyller dumplings.

– Faster Ji kom till Sverige först, sedan min pappa Chunlin. Han jobbar som köksbiträde. Jag kom hit för att läsa på KTH, berättar 30-åriga Nan Ji, som är utbildad ingenjör och chef på Xi’an.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons