Annons

Henrik Sundbom:Hemmafrun som blev oppositionsledare

Foto: Henrik Sundbom

Efter drygt hundra dagar pågår fortfarande demonstrationer för demokrati i Belarus. Ledarredaktionen har träffat oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Under strecket
Publicerad

Det har gått över hundra dagar sedan de fredliga demonstrationerna i Belarus inleddes. Sedan dess har 25 000 personer arresterats och åtta personer dödats. För oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, i skrivande stund på besök i Stockholm, har den här tiden varit omvälvande. När hennes man, den välkände aktivisten Sergej Tikhanovskij, fängslades i maj var hon helt okänd. Hennes väg från hemmafru till oppositionsledare har varit en resa från noll till hundra, och hon beskriver det själv som ett oundvikligt val när hennes man fängslades.

– Det har varit surrealistiskt, men ändå helt normalt. När våra män arresterats har vi kvinnor fört kampen i deras ställe. Vi har inte ställt oss bakom, utan gått före. Vår rörelse beskrivs som en kvinnokamp, men det har skett helt spontant. Det är väl helt självklart att vi också tar ansvar för vårt land, för barnens framtid?

Annons
Annons
Annons