Annons

Hemmafrun måste också få plats i bildningsbegreppet

Hemmafru vid mangel på 50-talet.
Hemmafru vid mangel på 50-talet. Foto: Elektrohelios

Kan kunskapen om husmorssysslor också vara bildning? Ja, svarar författaren Kristina Sandberg, och varnar för att kunskap som sorteras som oviktig har en tendens att gömmas och glömmas. Tillsammans med flera andra skribenter medverkar hon i den nya boken ”Bildning – då, nu, sen”.

Under strecket
Publicerad

Trots att jag lättvindigt tackar ja till att skriva om bildning infinner sig genast tanken: Men kan jag säga något om bildning? Hur kommer det sig att det initialt lustfyllda i att skriva en text om det som mina arbetsdagar fylls av just nu – att föreläsa och möjligen folkbilda om hemmafrueran i det svenska folkhemsbygget utifrån min romantrilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik – genast ersätts av tvivel?

När jag försöker låta tankarna röra sig fritt kring ämnet förvandlas begreppet bildning till engelskans building – en stor tung byggnad som jag inte blir insläppt i. För att vara bildad tycks det som om man måste ha uppfyllt kriterier, behärska en viss sorts kunskap – ja en högre instans kan döma dig som bildad – eller obildad, till och med obildbar. Och samtidigt har kunskap, sedan den där sommaren på balkongen med böckerna, varit något som fyllt mig med så mycket kraft och återkommande glädje genom åren. Ja, den meningsfulla kunskapen berusar och öppnar. Medan bildning kan vara något skrämmande och slutet.

Annons
Annons
Annons