Hemma till jul

De regelbundna uppehållen, holds, som läggs in i schemat kom och gick. ”T-minus 9 and counting” inleds när när alla rutinkontroller gjorts. Då dras armen ut till färjan tillbaka och sedan följer steg efter steg fram till T minus 6,6 sekunder när huvudmotorn startas och T-0 - när raketerna tänds – och det är Liftoff!. Kennedy Space Center | Karin Henriksson

Under strecket
Publicerad
Annons

Juldekorationerna i villaträdgårdarna i Florida må vara pampiga men kunde inte konkurrera med de varmt lysande lamporna på plattformen 39B som rymdfärjan står uppställd vid. Två veckor återstår till jul och det betyder att Discovery kommer att hinna hem i tid, oavsett om astronauterna firar den 24 eller 25 december.

Landning sker enligt planerna klockan 16:17 amerikansk östkusttid eller 22:17 svensk tid den 21 december. Christer Fuglesangs båda rymdpromenader är schemalagda till dag 4 och dag 6.
Röstläget i högtalarna från rymdflygledningen lät betydligt mer avspänt än i torsdags, vilket i första hand torde bero på att det var andra gången förberedelserna genomfördes på tre dygn – men också på att utgångsläget tedde sig så mycket bättre.

Annons
Annons
Annons