Annons
X
Annons
X

Skolan: ”Är hemma man lär sig säga ordet tack”

Skolan uppmanade föräldrarna att ta mer ansvar. Nu sprids inlägget som en löpeld i Sverige via läraren Paulo Gandras inlägg på Facebook.

– Eftersom de flesta tycker att det är bra verkar det finnas ett stort missnöje med hur det ser ut här, säger Paulo Gandra.

(uppdaterad)
Paulo Gandras inlägg på Facebook om skolan har delats av många.

Paulo Gandras inlägg på Facebook om skolan har delats av många. Foto: Privat och skärmdump från Facebook

“Det är också hemma man lär dem [barnen, reds. anm.] att vara hederliga, inte ljuga, att komma i tid, vara flitiga, vara solidariska och att respektera sina vänner, de som är äldre och alla lärare.”

6 missar föräldrar gör när de stöttar i skolarbetet (SvD Premium)

svd.se

Så lyder en av fem punkter som finns på en affisch i en skola i Portugal, och som den pensionerade läraren Paulo Gandra såg i en portugisisk Facebookväns flöde. Han översatte affischen till svenska, och postade på sin Facebooksida. Mindre än ett dygn senare hade hans inlägg delats runt 19 000 gånger och kommentarerna närmade sig 200.

– Jag tyckte inte att texten var så dum. Men jag är förvånad över det stora intresset, säger Paulo Gandra.

Annons
X

Han flyttade till Sverige från Portugal 1966 och har arbetat som lärare i Sverige, bland annat har han lärt barn spela gitarr på Stockholms kulturskola, nästan hela sitt arbetsliv.

Barnen berör många, och det här berör även oss som föräldrar. Det handlar om familj, kunskap och skola. Det är spännande ämnen.

När han först kom i kontakt med skolan i Sverige förvånades han av den låga nivån på undervisningen, och tyckte att elever lärde sig mindre än i Portugal. Hans uppfattning är att både den svenska och portugisiska skolan sedan dess gått åt fel håll, och att båda länderna nu har stora problem med skolan och sjunkande kunskapsnivå.

– Det pratas mycket om att höja lärarlöner i Sverige, men jag tror inte att det är problemet. Jag tror att läraren har förlorat sin maktposition i klassen, säger Paulo Gandra.

Paulo Gandra säger att en klar majoritet av alla som kommenterat inlägget håller med om att föräldrarna måste ta mer ansvar för sina barns uppförande, även om några anser att den portugisiska skolan är fel ute. Paulo Gandra tror att det stora intresset för hans Facebookinlägg beror på att det finns ett stort missnöje kring skolan i Sverige.

– Barnen berör många, och det här berör även oss som föräldrar. Det handlar om familj, kunskap och skola. Det är spännande ämnen, säger Paulo Gandra.

Själv anser han att skolan och föräldrarna bör samarbeta mer.

– De har olika uppdrag. Föräldrarna skaffar barn utan att fråga skolan, som sen ska ta hand om dem. Då ska barnen redan ha en förberedelse hemifrån. Det är inte skolan som ska uppfostra barnen, även om skolan ska komplettera uppfostran barnen får hemifrån, säger Paulo Gandra.

Paulo Gandra har kontaktats av en person som vill översätta texten till engelska och posta i USA, och en annan som vill sprida en version översatt till arabiska i Saudiarabien.

– Ja visst, sa jag. Det är inte min text, så det är inte jag som ska ge tillåtelse, säger Paulo Gandra.

Annons

Paulo Gandras inlägg på Facebook om skolan har delats av många.

Foto: Privat och skärmdump från Facebook Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X