Klas Lindberg är krögare och driver vasastanskrogen Portal som nyligen blivit utnämnd till Årets Affärskrog.
Klas Lindberg är krögare och driver vasastanskrogen Portal som nyligen blivit utnämnd till Årets Affärskrog. Foto: Pressbild
Mat & dryck

”Hemma lagar jag mat på känsla”

Krögaren Klas Lindberg om en helg som innehåller jobb, tidiga morgnar och en massa mat.

Efter att ha jobbat lunchpasset på min krog Portal vid S:t Eriksplan drar jag hem och äter för att vara på plats igen vid sju på kvällen. Det är full rulle på jobbet just nu: vi har blivit utsedda till Årets Affärskrog och även öppnat upp vår lunchservering. På kvällen springer jag med tallrikar, hejar på gäster och stöttar servicepersonalen. Min roll är ganska fri, jag hugger tag där det behövs. Ikväll är det knökbokat och alla sliter och kämpar.

Annons

Vid 23-rycket går jag hem och kikar igenom dagens tidningar på nätet innan jag lägger mig. Det gäller att hitta de små hålen i vardagen då man hinner uppdatera sig på vad som händer i världen.

På lördagen vaknar jag vid sex. Eller, jag blir väckt. Så är småbarnslivet – en tar nattpasset och en morgonpasset. Min son Sixten och jag slappar i soffan och kollar på Lilla Spöket Laban. Vid sju kokar vi havregrynsgröt med rivet äpple och väcker min sambo Sanna och minstingen Maja. Vi käkar croissanter och dricker gott kaffe. Och äter lussekatter. Det är Sixten och Sanna som bakat, Sixten är riktigt skarp i köket. Sen drar hela familjen ut, strosar runt och hamnar på Brasserie Balzac vid lunch. Vi delar på en hamburgare och dricker varsin Kronenbourg.

Hemma öppnar vi en flaska Riesling och lagar mat till barnen.

Efter maten promenerar vi till Cajsa Warg. Pratar lite med Johan som driver stället och handlar mat till kvällens middag. Det blir kål, broccoli, svamp, grädde och crème fraiche.

Hemma öppnar vi en flaska Riesling och lagar mat till barnen. Lilla Maja på sex månader väger sex kilo och äter som ett djur. Efter att ha fintat bort småkidsen är det dags för Sannas och min mat. På krogen är matlagningen extremt planerad, men hemma kör jag fullständigt på känsla. Jag sjuder svamparna, lägger i kålen och kokar en buljong.

På kvällen är mina föräldrar barnvakt och Sanna och jag går på Kent med en massa kompisar. Konserten är riktigt bra och stämningen känns speciell. Min personliga favoritlåt är Utan dina andetag. Efteråt åker vi till Café Nizza som två kompisar driver. Vi äter lite småplock och dricker champagne, det är riktigt bra häng. Sen drar vi hem och lägger oss.

Är uppe tidigt på söndagen igen, men man börjar bli van nu. Till frukost blir det smoothie, lite gröt och en god macka. Tittar på Lilla Spöket Laban igen och sen tar jag med mig Sixten och tar en snabb kaffe på Mellqvist med en kompis. Under tiden som jag planerade Portal drack jag litervis med kaffe här.

Efter det åker vi hem och leker med lera. Sen provlagar jag en maträtt som heter tiger’s milk som jag behöver öva lite mer på. En peruansk fiskrätt som tillagas med en grönsaksröra och ett kokosmjölks-skum med lime- och apelsinjuice som man häller över. Blir rätt nöjd faktiskt. Resten av kvällen knappar Sanna och jag med jobbgrejer vid datorn med varsitt glas vin. Vi är i säng vid elva.

Till Toppen