Annons

Evakuering: De förskräckliga föräldrarnaHemlösa skådespelare lyser i absurd pjäs

”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” spelas i en evakueringslägenhet vid Hötorget till och med den 28 november.
”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” spelas i en evakueringslägenhet vid Hötorget till och med den 28 november. Foto: Sören Vilks

När Dramaten flyttar ut från Nybrogatan händer det något intressant med skådespelarna. Ylva Lagercrantz Spindler har sett absurd teater med Greta Thunberg-effekt, i en evakueringslägenhet vid Hötorget.

Under strecket
Publicerad

Danilo Bejarano och Rakel Benér Gajdusek.

Foto: Sören Vilks Bild 1 av 1

Dottern och jag brukar se på ”Once upon a time” tillsammans, en evighetsserie på tv som handlar om ett gäng sagofigurer som plötsligt dimper ner i vår riktiga värld. Jag tänker på den när jag ser ”Evakuering”, i en evakueringslägenhet vid Hötorget. Hur paranta Dramatenskådespelare med klassiskt magstöd lätt kan kännas lite rörande malplacerade i en gammal sunkig kontorslokal med trista institutionsmöbler och lysrör, där vi i publiken i princip sitter i knät på dem och noggrant kan observera varje puderlager i ansiktet.

Det är förstås till vissa delar en orättvis observation eftersom flera i Dramatens ensemble också har frigruppsbakgrund. Men likväl är den relevant. För det är sällan Dramaten spelar utanför huset, trots sitt nationella uppdrag – undantaget en och annan Riksteaterturné och flotta gästspel i New York med Bergman.

Annons
Annons
Annons