Annons
X
Annons
X

Hemlösa migranter utsatt grupp

Tre av tio hemlösa EU-migranter i Sverige försörjer sig med tiggeri eller som gatumusikanter, enligt en kartläggning av Socialstyrelsen. Två av tio får lön genom arbete, medan nästan hälften inte har någon inkomst alls.

Av TT
(uppdaterad)

Hemlösa EU-migranter tar sig till Sverige för att hitta arbete och försörjning. Men bland annat språksvårigheter gör det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, visar Socialstyrelsens kartläggning.

– De lever under svåra förhållanden här i Sverige. Det är viktigt att visa att de har oftast inte inkomst och de har ingenstans att bo, säger utredaren Birgitta Hedlund Kenttä.

Hur personerna helt utan inkomst överlever vet inte Socialstyrelsen, mer än att en del får hjälp av exempelvis kyrkan.

Annons
X

– Vi behöver mycket mer kunskap om gruppen. Det vi ser är att de här skiljer sig från de vi är vana att kalla hemlösa. Migranterna har andra förutsättningar och behov. Det gör att vår hemlöshet i Sverige förändras, säger Birgitta Hedlund Kenttä.

Vem som egentligen bär ansvar för gruppen är också en svår fråga.

– De får vara här under förutsättning att de försörjer och klarar sig själva. Sedan har ändå socialtjänsten ett ansvar för alla personer som vistas i kommunen. Men många gånger söker inte de här personerna hjälp av socialtjänsten, eftersom de vet att de inte får någon, säger Birgitta Hedlund Kenttä.

I Socialstyrelsens kartläggning fanns 370 personer med, inrapporterade av kommuner och organisationer i landet under ett mätdygn i slutet av november.

Leif Öberg, social metodstödjare på Frälsningsarmén och en av personerna som arbetat med projektet Vinternatt, säger att den siffran inte är rimlig - utan att det verkliga talet är högre.

– Om man nu gör en sån här undersökning bör man inte begränsa den till ett enda dygn, man bör ha en längre mätperiod för att få en tydligare bild av hur det ser ut.

Vinternatt hjälpte mellan november och april hemlösa EU-migranter och personer från tredje land i Stockholm att få tak över huvudet. Enligt Öberg fanns 670 personer i verksamheten under perioden.

– Man kommer inte till vår akuta verksamhet om man har någonstans att bo. Däremot har en del haft visst arbete, medan andra har sökt arbete, säger han.

En av slutsatserna i rapporten är att det behövs klargörande av vad dessa personer har rätt till.

– Man behöver tydliggöra vad det är som gäller och vilken typ av hjälp de har rätt att få och vem som ska stå för den, säger Birgitta Hedlund Kenttä.

Än så länge beskrivs hemlösa EU-migranter främst som ett storstadsfenomen. 15 kommuner i Socialstyrelsens undersökning uppger att de träffat fler än fem hemlösa EU-migranter. En del är mindre kommuner som haft besök av bärplockare, som enligt Birgitta Hedlund Kenttä påminner om de hemlösa i storstäderna.

– De kommer också hit för att de vill ha arbete. Det som kan skilja sig är om man verkligen vill stanna eller är här för att jobba ihop pengar och sedan återvända.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X