Annons
X
Annons
X

Hemlösa kvinnor blir fler

Antalet hemlösa kvinnor ökar och de drabbas hårdare än männen av livet på gatan. Efter många års hemlöshet ordnade situationen upp sig för Yvonne Domeij i Stockholm som nu blivit ordförande i sin hyresgästförening.

[object Object]
Efter många år på gatan bor Yvonne Domeij sedan 2003 i en hemtrevlig lägenhet i västra Stockholm. Foto: INGVAR KARMHED

I Yvonne Domeijs lägenhet i västra Stockholm strömmar ljuset in från köksfönstret mot gården. På väggarna hänger hennes egen konst, på golven ligger mattor i varma färger. Barnbarnets tv-spel är inkopplat och ligger på vardagsrumsgolvet. Här har hon bott sedan 2003 och för tre veckor sedan valdes hon till ordförande i den lokala hyresgästföreningen. På torsdagen hålls det första styrelsemötet.

– Det här visar att det inte är omöjligt att komma igen. Det behövs så lite för att det ska lösa sig, säger hon.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Yvonne Domeij var det en egen lägenhet som behövdes. För elva år sedan blev hon hemlös och drev runt på Stockholms gator för att slippa sova ute på natten. För att överleva situationen vände hon på dygnet och satt på Mc Donalds eller åkte nattbuss när andra sov. På morgonen gick hon hem till en bekant och när han gick till jobbet tog hon igen den förlorade sömnen.

  Annons
  X

  Det var en personlig kris som gjorde att hon hamnade på gatan. Krisen utlöstes när hon blev av med sitt jobb efter en omorganisation på dåvarande Televerket. Hon förtidspensionerades, kom efter med hyran och blev tillslut vräkt. En gång erbjöds hon ett rum på ett härbärge där hon skulle bo längst in i en lång korridor med bara män.

  – Det var en massa låsta dörrar för att ta sig dit. Jag kände bara att där skulle jag inte känna mig trygg. Jag vågade inte tacka ja till att bo där eftersom jag har utsatts för sexuella övergrepp som barn, säger hon.

  Flera forskare menar att hemlösa kvinnor är mer utsatta än män i samma situation. Bland de drygt 3 000 hemlösa personer som finns i Stockholm är cirka en fjärdedel kvinnor. Kvinnorna har sämre psykisk hälsa än männen och när de väl söker hjälp är de ofta i sämre fysiskt skick. De hemlösa kvinnorna får också sjukdomar som i vanliga fall drabbar män.

  – De har leversjukdomar, kol och förgiftningar. Många har under en längre tid bott inneboende hos olika män och därför klarat sig själva, säger Ulla Beijer, forskare på socialtjänstnämnden på Stockholms stad.

  Eftersom mannen ses som norm även i arbetet med hemlösa är det kvinnorna som drabbas hårdast, menar Beijer. Kvinnorna skiljer sig också från männen eftersom de i många fall håller uppe fasaden genom att de ser till att sköta hygienen och det yttre.

  Enligt Ulla Beijer är antalet hemlösa ganska konstant från år till år, något som också bekräftas av Socialstyrelsens kartläggningar av hemlösheten sedan 1993. Ändå finns uppfattningen bland dem som arbetar med hemlösa att de blir fler. Bland annat på den största enheten för hemlösa i Stockholms som tar emot ungefär en tredjedel av alla hemlösa i staden. Från att ta emot 1 000 klienter år 2001 sjönk antalet till omkring 700 åren efter det. Nu stiger siffran igen och i dag finns 881 klienter kopplade till enheten.

  – Den enheten ser en rejäl ökning av spontanbesöken, men vi ser att gruppen hemlösa totalt sett är stabil. Däremot ser vi att kvinnorna blir fler. De tenderar också att fara mer illa ut och utnyttjas på fler sätt, säger socialborgarråd Ulf Kristersson (m).

  Den politiska ambitionen från Stockholms stad är att halvera hemlösheten på fem år och avskaffa den helt på tio år. Bland annat ska det satsas på fler hemlöshetskliniker som har öppet dygnet runt.

  Vartannat år gör socialtjänstförvaltningen i Stockholm en räkning av de hemlösa på stadens härbärgen. Förra året fanns 3 231 hemlösa, jämfört med 3 363 år 2004.

  – Omkring 400 av dem är akut hemlösa. De flesta har ett missbruk, ofta i kombination med psykisk ohälsa. De värst utsatta är svårast att hjälpa eftersom de är fria att välja var de vill bo. Personer som bara vill missbruka är ibland inte medvetna om sina behov, säger Nina Ström, samordnare för hemlöshetsfrågorna i Stockholms stad.

  Annons
  Annons
  X

  Efter många år på gatan bor Yvonne Domeij sedan 2003 i en hemtrevlig lägenhet i västra Stockholm.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X