Annons
X
Annons
X

Hemligt förband flög Nato-agenter

Sverige hade ett topphemligt militärt flygförband som tränades för krig ända fram till 1997. Den hittills okända ”flygenhet 66” gjorde övningar tillsammans med Nato-länderna ­Norge och Danmark, avslöjas i nya boken Den dolda alliansen.

(uppdaterad)
Foto: HANS WIKSTRÖM

Hotet om en invasion från öst hängde kvar över Sverige långt in på 1980-talet. Sju miljoner gasmasker fanns magasinerade för ett eventuellt anfall. I skolan lärde sig barnen var skyddsrummen låg och alla svenskar hade en identitetsbricka av stål.

Utåt sett stod Sverige ensamt och alliansfritt under kalla kriget, som pågick mellan 1945 och 1991. Vid krig skulle vi vara neutrala enligt officiella besked. Men någon försvarsplan för neutralitet fanns inte. I själva verket förekom en rad topphemliga samarbeten med de nordiska Nato-länderna Norge och Danmark. Det bevisar SvD:s Mikael Holmström som också avslöjar att samarbetet gick längre än så.

En säkerhetsgaranti från USA gick ut på att amerikanska marinkåren hade styrkor som kunde sättas in i Norrland eller Skåne. Amerikanska flygvapnet kunde landa i Sverige inom sex till åtta dagar.

Annons
X

Ett annat avslöjande i boken handlar om ett topphemligt flygförband: flygenhet 66. Förbandets uppdrag var att i hemlighet förflytta personer.

Övningarna kunde handla om att få ut nyckelpersoner ur landet eller placera ut infiltratörer vid finska gränsen mot Sovjetunionen. Infiltratörerna släpptes i fallskärm från låg höjd.

Flygenheten hade ett tiotal civila flygplan. Bakom kulisserna fanns en välplanerad militär organisation med chefer, piloter och markpersonal.

SvD:s reporter Mikael Holmström har pratat med den dåvarande stabschefen för förbandet som kallar sig Jan Danielsson.

–Vi flög, övade, spanade och rekognoscerade både i Sverige och i grannländerna, berättar han.

Ibland lånade förbandet ett militärt flygfält och klädde sig då i overaller med rätt gradbeteckning.

Planen som användes var oftast fyrsitsiga Cessna 182 eller sexsitsiga Cessna 206. Många av övningarna gjordes i mörker och piloterna tränades att landa i svår terräng dirigerade av enbart några ficklampor.

En stor del av planeringen handlade om att hålla verksamheten hemlig. Jan Danielsson berättar om det diskreta skyddet som sköttes av Säpo. Piloterna hade kodnamn och fick betalt i kontanter.

Det sista uppdraget för flygförbandet var planerat till 1998. Det ställdes in eftersom det inte fanns några pengar. Efter det blev det inga fler övningar.

Uppgifterna om det hemliga flygförbandet stärks av dokument som Mikael Holmström har fått tillgång till.

–Det här ger en helt ny bild av den svenska säkerhetspolitiken. Avståndet mellan vad som sagts och vad som gjorts visar sig vara osedvanligt stort i Sverige, säger han.

Dåvarande överbefälhavare Bengt Gustafsson bekräftar i boken att han kände till det hemliga flygförbandet:

–Det fanns en mobiliseringsorganisation som hörde till den hemliga delen av underrättelsetjänsten. De var framför allt specialiserade på infiltration.

När SvD ställer frågor om verksamheten vill han inte säga mer.

–Det fanns olika typer av förband, men jag får inte gå in på detaljer. Med de jobben jag har haft har jag tystnadsplikt livet ut, förklarar Bengt Gustafsson.

Annons
Annons
X
Foto: HANS WIKSTRÖM Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X