Annons
X
Annons
X

Avslöjat: Spotify söker miljarder i finansiering

Spotify vill ta in 4,3 miljarder kronor av investerare i lån. Lånet kan sedan omvandlas till rabatterade aktier. SvD har tagit del av hemliga dokument som avslöjar den svenska musikjättens planer på börsnotering.

Musiktjänsternas krig
[object Object]
Interna bankdokument visar att Spotify erbjuder en rejäl aktierabatt till investerarna i finansieringsrundan. (Bilden är ett montage.) Foto: Ingvar Karmhed

Nästa vecka ska Spotify träffa investerare i Stockholm för att presentera bolaget. Det är bolagets finansiella rådgivare Goldman Sachs och Nordea som bjuder in till Nordeas huvudkontor i Stockholm för att möta ledningen i Spotify.

Målet är att få in 500 miljoner dollar, motsvarande 4,3 miljarder kronor som ska användas för att fortsätta finansiera bolagets tillväxtplaner. Investerarna får inte köpa några aktier i musiktjänsten nu utan erbjuds en så kallad konvertibel. Ett lån som vid senare tillfälle kan konverteras till aktier i Spotify.

**Spotify betalar **fyra procents ränta på de lånade pengarna, men det finns en annan uppsida med att låna ut pengar till bolaget. Om Spotifys ägare väljer att sätta bolaget på börsen inom ett år så kommer långivarna kunna byta lånet till aktier i Spotify – med en rejäl rabatt på 17,5 procent.

Annons
X

’Lånet kan automatiskt konverteras till aktier i samband med en börsnotering. Sker en börsnotering inom ett år är rabatten 17,5 procent….efter ett år kommer rabatten att öka 2,5 procent var sjätte månad’ framgår det av texten i sammanfattningen för villkoren av konvertibeln.

Skärmdump av avtalet i Spotifys finansieringsrunda. Foto: SvD

Spotify flyttar fram positionerna. Exakt vad Spotify ska använda miljardlånet till framgår inte men bolaget understryker att det på kort sikt finns stora tillväxtmöjligheter på nya marknader.

Musiktjänsten finns i dag i 58 länder. Spotify anger att man i december 2015 uppskattar att man hade 45 procent av användarna på den totala världsmarknaden. Det är en kraftig ökning från 2013 års december siffror där Spotify hade 24 procent och konkurrenterna därmed 76 procent.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I början på juni förra året blev det klart att Telia köpt en liten post aktier i Spotify. Priset var nära en miljard kronor och affären innebar att hela Spotify därmed värderades till runt 70 miljarder kronor. Inom fyra år kan bolaget vara värt över 400 miljarder kronor menar analysfirman GP Bullhound men understryker samtidigt att det scenariot är det mest positiva. Som jämförelse kan nämnas att H&M har ett börsvärde på 485 miljarder kronor. Mer sannolikt är att Spotifys tillväxt och stigande lönsamhet kommer ge en värdering inte så långt från dagens på runt 76 miljarer kronor enligt GP Bullhound.

  Men bolaget växer snabbt. Av den så kallade ’teasern’ som Spotify skickat ut till investerare för att locka dem att satsa pengar så är det imponerande tillväxttal som musiktjänsten listar.

  Den årliga tillväxten av betalande användare har sedan 2012 uppgått till 69 procent. Sedan juli förra året anger Spotify att man har över 20 miljoner betalande och 75 miljoner aktiva användare.

  • Vi ser att Spotify tar minst 60 procent av alla nya kunder, det vill säga marknadsandelen växer, säger en analytiker som vill vara anonym.

  Sedan Apple givit sig in på marknaden så följer många med spänning de två jättarnas kamp.

  • Apple har ingen riktig fri modell, bara betalda användare. 10 miljoner mot Spotifys cirka 28 miljoner. Men, Spotify har närmare 100 miljoner användare totalt, varav 70 miljoner gratis. Minst 20 procent av de senare konverterar till betalande inom något år eller så. En enorm styrka, menar analytikern.

  Det är inte första gången Spotify söker nya pengar från investerare och det har tidigare spekulerats i en nära förestående börsnotering. Det faktum att de blivande konvertibelägarna får en kraftig prisrabatt på Spotifys aktie, som snabbt ökar ju längre en notering dröjer, är ett tydligt tecken på att en börsnotering rycker närmare, menar investerare som SvD Näringsliv talat med.

  I mitten av juni 2015 kom uppgiften att Barry McCarthy har utsetts till ny finanschef. Mycket tyder på att McCarthy, som tidigare varit finanschef på Netflix, kom till Spotify för att ta bolaget genom en noteringsprocess under 2016.

  Sannolikt blir huvudnoteringen i USA, men Stockholmsbörsen och ägaren Nasdaq jobbar hårt för att Spotify ska parallellnotera sina aktier i Stockholm.

  SvD Näringsliv har sökt Northzone som är en av Spotifys större aktieägare.

  Spotify AB i SvD:s företagssök svd.se
  Annons

  Interna bankdokument visar att Spotify erbjuder en rejäl aktierabatt till investerarna i finansieringsrundan. (Bilden är ett montage.)

  Foto: Ingvar Karmhed Bild 1 av 2

  Skärmdump av avtalet i Spotifys finansieringsrunda.

  Foto: SvD Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X